Prowansalska zupa jarzynowa z pistou
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia francuska (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej, drobnej fasoli (może być z puszki)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 mała cukinia
- 1 szklanka świeżego lub mrożonego groszku
- ¾ szklanki makaronu (drobne nitki, małe kolanka lub podobny)
- pieprz
- sól
- szczypta szafranu
- liść laurowy
- oliwa
pistou:
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ok. 100 g listków bazylii
- 50 ml oliwy
- 1 mały pomidor (obrany ze skórki, bez gniazd nasiennych)
- ok. 90 g startego parmezanu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchew kroimy w średniej wielkości kostkę, cebulę w drobną kostkę, a czosnek w kosteczkę lub cienkie plasterki. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę i krótko podsmażamy. Dodajemy fasolę, listek laurowy i zalewamy wodą. Gotujemy do czasu, aż marchew zmięknie. Dorzucamy cukinię, szafran, makaron i groszek. Gotujemy kolejne 10 minut i przyprawiamy.
W czasie, gdy gotuje się zupa, przygotowujemy pistou, czyli rodzaj pesto, ale bez orzechów. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy, powinniśmy otrzymać pastę niezbyt gładką, lepiej jeśli będą wyczuwalne listki bazylii, doprawiamy w miarę potrzeby. Można całość przygotować również w moździerzu, zaczynając od utarcia czosnku z solą, następnie dodać bazylię, utrzeć, dodać ser i pomidorki bardzo drobno pokrojone i stopniowo dolewać oliwę, ciągle mieszając.
Zupę nalewamy do miseczek i do każdej porcji dodajemy dużą łyżkę sosu bazyliowego. Warto posypać jeszcze startym serem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź