Grejpfruty w galaretce

Grejpfruty w galaretce
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 2 różowe grejpfruty (po 450 g)
  • ¾ szklanki soku grapefruitowego z kartonu
  • (jeśli gotujący wybierze recepturę uproszczoną)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka grenadyny
  • 1 łyżka pokrojonych liści mięty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grejpfruty obrać ostrym nożem, odkrawając skórę i białą błonę. Wykroić cząstki owocu tak, aby pozostały wewnętrzne błonki między nimi. Cząstki przełożyć do miski. Błonki zachować. Wycisnąć z nich sok do małego rondelka. (Powinno się otrzymać 24 cząstki i ¾ szklanki soku.) Można także obrać zewnętrzną skórę i białą błonę. Rozdzielić owoc na cząstki. Do małego rondelka wlać gotowy sok.
Cząstki rozłożyć do 4 szklanych foremek o pojemności ¾ szklanki. Żelatynę wsypać do soku. Od czasu do czasu mieszając, podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Dodać miód i grenadynę. Dokładnie wymieszać. Dodać liście mięty. Zalać mieszaniną cząstki grejpfruta. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na noc.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA