Grejpfruty w galaretce
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 różowe grejpfruty (po 450 g)
- ¾ szklanki soku grapefruitowego z kartonu
- (jeśli gotujący wybierze recepturę uproszczoną)
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka grenadyny
- 1 łyżka pokrojonych liści mięty
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grejpfruty obrać ostrym nożem, odkrawając skórę i białą błonę. Wykroić cząstki owocu tak, aby pozostały wewnętrzne błonki między nimi. Cząstki przełożyć do miski. Błonki zachować. Wycisnąć z nich sok do małego rondelka. (Powinno się otrzymać 24 cząstki i ¾ szklanki soku.) Można także obrać zewnętrzną skórę i białą błonę. Rozdzielić owoc na cząstki. Do małego rondelka wlać gotowy sok.
Cząstki rozłożyć do 4 szklanych foremek o pojemności ¾ szklanki. Żelatynę wsypać do soku. Od czasu do czasu mieszając, podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Dodać miód i grenadynę. Dokładnie wymieszać. Dodać liście mięty. Zalać mieszaniną cząstki grejpfruta. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na noc.
Cząstki rozłożyć do 4 szklanych foremek o pojemności ¾ szklanki. Żelatynę wsypać do soku. Od czasu do czasu mieszając, podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści. Dodać miód i grenadynę. Dokładnie wymieszać. Dodać liście mięty. Zalać mieszaniną cząstki grejpfruta. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, najlepiej na noc.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W