Turecki pudding ryżowy
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 8
Składniki:
- 135 g ryżu arborio
- 1 l mleka 3,2%
- 500 ml wody
- 300 g cukru
- 1 laska wanilii
- szczypta soli
Do podania:
- pistacje
- podprażone migdały
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ryż zalewamy wodą, nakrywamy pokrywką, ale nie zupełnie, tak by była mała przestrzeń dla pary, i gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Dodajemy sól, przeciętą na pół laskę wanilii, cukier i mleko. Gotujemy całość ok. 25-35 minut, co jakiś czas mieszając.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni, ustawiając tylko grzanie górnej grzałki lub opiekanie z góry. Wyciągamy skórkę z wanilii i przelewamy pudding do małych, żaroodpornych miseczek, uzupełniając naczynka do ¾ wysokości, i ustawiamy je na głębokiej blaszce do pieczenia. Jeśli po nalaniu masy, na jej powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, należy się ich pozbyć np. dotykając je wykałaczką.
Wstawiamy deser do pieca, ustawiając go jak najbliżej górnej grzałki. Blaszkę uzupełniamy wodą na ok. ½ wysokości miseczek. Na powierzchni deseru powinny się pojawić przypalone plamki, a sam deser po wyjęciu z pieca będzie jeszcze bardzo rzadki. Należy całość wystudzić do temperatury pokojowej, a później schłodzić w lodówce przez min. 2 h. Podajemy posypane ulubionymi orzeszkami. Pieczemy 15 minut do skarmelizowania cukru na wierzchu.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź