Kisir – sałatka z kaszy bulgur
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 4
Składniki:
- 1,5 szklanki drobnej kaszy bulgur
- 2 szklanki ciepłej wody
- 1 duży pęczek pietruszki
- ½ pęczka kolendry (opcjonalnie)
- 1 pęczek szczypiorku (drobny lub gruby)
- 6-8 gałązek mięty
- 1,5 czubatej łyżki pasty z pomidorów
- 1,5 czubatej łyżki pasty z papryki (łagodnej) ew. 0,5 łyżki pikantnej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki mielonego kuminu
- 7-8 łyżek oliwy
- 4 łyżki melasy z granatu ew. soku z granatu lub soku z cytryny
Do podania:
- liście różnych sałat: rzymskiej, masłowej, dębowej, lodowej
- ćwiartki cytryn
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę zlewamy ciepłą wodą, mieszamy, przykrywam i odstawiamy na 10-15 minut, aż wchłonie wodę. Następnie delikatnie ją mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Pietruszkę, miętę i szczypiorek szatkujemy. Do kaszy dodajemy pastę z pomidorów, pastę z papryki, doprawiamy całość solą i pieprzem. Dodajemy kumin i oliwę i najlepiej za pomocą dłoni dokładnie całość ze sobą mieszamy, lekko ugniatając.
Dolewamy melasę z granatu lub sok z cytryny, mieszamy i dodajemy poszatkowane zioła i mieszamy. Doprawiamy ew. do smaku solą, pieprzem, oliwą i sokiem z cytryny. Na dużym talerzu rozkładamy pojedyncze liście sałat, będą służyły do nakładania sobie porcji. Na środek przekładamy sałatkę i serwujemy z ćwiartkami cytryny.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź