Falafele z jogurtem miętowym, groszkiem i orzechami
Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek 2 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska, Kuchnia turecka
Składniki:
- Falafele:
- 200 g suchej ciecierzycy (ok. 1 szklanka)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek ziół (np. kolendra, natka, koper lub mieszanka tych ziół)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- ½ łyżeczki chili w proszku (opcjonalnie)
- 3 łyżki mąki (opcjonalnie)
Dodatki:
- 400 ml jogurtu greckiego
- kilka listków mięty
- ¾ szklanki zielonego groszku
- 1 garść orzechów ziemnych
- 1 garść pistacji
- 2 łyżki orzechów pinii
- sól
- mielony czarny pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciecierzycę namocz w dużej ilości zimnej wody przez noc (8-12 h). Następnie
zmiel razem z ziołami, cebulą, czosnkiem, przyprawami oraz ziołami w malakserze (lub blenderem) na konsystencję wiórków.
Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodaj odrobinę wody, około 2 łyżki. Masę odstaw do lodówki na około 15 min. Po tym czasie, jeśli masa nie będzie się lepić, dodaj ok. 3 łyżki mąki.
Posiekaj listki mięty, wymieszaj z jogurtem oraz solą.
Jeśli groszek jest mrożony, przelej go gorącą wodą.
Orzechy upraż na suchej patelni, następnie posiekaj i dodaj do nich szczyptę soli.
W rondelku rozgrzej 2 cm warstwę oleju rzepakowego (podgrzej do ok. 175 stopni)
Z masy zagnieć małe kotleciki, mocno je ugniatając, żeby miały zwartą konsystencję. Smaż z obu stron na złoto. Po usmażeniu odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Gotowe falafele podawaj z jogurtem, groszkiem oraz orzeszkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź