Chlebki pide z farszem
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia turecka (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
- Ilość porcji:
- 7
Składniki:
- 500 g mąki plus trochę do podsypania
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
Farsz:
- starty ser typu cheddar, mozzarella
- kawałki sera feta
- jaja
- natka pietruszki
- sucuk (turecka kiełbasa) lub chorizo
- szynka w plastrach (najlepiej typu prosciutto)
- pieprz świeżo mielony
- ½ papryki zielonej pokrojonej w paski
- kilka pomidorków koktajlowych
- masło, najlepiej rozpuszczone, ok. ½ szklanki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do dzieży miksera wsypujemy mąkę, na środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy wodę, dodajemy cukier, wsypujemy drożdże, dodajemy masło i sól. Wyrabiamy gładkie, jednolite, dość zwarte ciasto. Następnie dzielimy je na 6-7 porcji, formujemy zgrabne kulki, obsypujemy lekko mąką, okrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, żeby odpoczęły.
Piekarnik nagrzewamy do 280 stopni, będziemy używać jednocześnie spodu pieca i blaszki ustawionej najbliżej górnej grzałki.
Rozwałkowujemy ciasto na stolnicy podsypanej mąką, wierzch ciasta również podsypujemy mąką. Ciasto powinno mieć kształt długiego na ok. 40 cm, owalnego placka. Układamy go na desce, na środek sypiemy starty ser, następnie dekorujemy np. kawałkami szynki, chorizo, papryki, pomidorków.
Boki ciasta zawijamy do środka, a górną i dolną część zlepiamy tak, by powstała nam łódeczka. Zsuwamy pidę na spód pieca. W czasie, gdy się piecze, rozwałkowujemy kolejny placek i znowu wrzucamy dodatki takie jak lubimy. Po ok. 5-6 minutach przekładamy pierwszą pidę z dna pieca na najwyższą półkę i dopiekamy z góry.
Wyciągamy z pieca, smarujemy boki masłem i na krótką chwilę wkładamy ponownie do pieca na górną półkę. Serwujemy od razu po
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź