Kotleciki z cukinii i fety
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia turecka
Składniki:
- 900 g startej na grubej tarce cukinii
- sól i pieprz do smaku
- pęczek dymki—tylko białe części
- drobno posiekane
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 jajka „wiejskie”
- 1 łyżka papryki w proszku
- 225 g fety
- 225 g mąki pszennej
- olej do głębokiego smażenia
- cząstki cytryny
- do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Startą cukinię posolić i odstawić na 20 minut, żeby puściła wodę. Zawinąć cukinię w ściereczkę i odcisnąć płyn. Przełożyć odciśniętą cukinię do miski, dodać posiekaną dymkę, koperek i natkę, jajka, paprykę i pieprz. Dodać mąkę i pokruszoną fetę, wymieszać. Rozgrzać olej w rondlu lub głębokiej patelni z grubym dnem. Olej ma właściwą temperaturę, kiedy wrzucony do niego kawałeczek chleba natychmiast zaczyna się rumienić. Na olej kłaść po łyżce cukiniowej mieszaniny. Smażyć na złoto. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku. Udekorować cząstkami cytryny i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W