Sajgonki

Sajgonki
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jola Słoma

Seria kulinarna:
ATELIER SMAKU (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 1/4 zielonej papryki
  • biała część liścia kapusty pekińskiej
  • 1/2 marchewki
  • 2 namoczone grzyby Mun
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/4 łyżeczki chili
  • papier ryżowy
  • olej do smażenia
Sos do sajgonek
  • 1 łyżka gęstego chińskiego sosu śliwkowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 minut, a następnie odsączamy. Kroimy je w paski. Tak samo kroimy warzywa. Wrzucamy do rozgrzanego woka i krótko smażymy na 1 łyżce oleju, ciągle mieszając, tak, aby wszystkie warzywa były równomiernie przyrumienione z zewnątrz, a w środku były soczyste. Pod koniec dodajemy chili i sos sojowy. Mieszamy i przekładamy do miseczki, w której mieszamy całość z mąką kukurydzianą. Przecieramy wok papierowym ręcznikiem i rozgrzewamy w nim olej do smażenia. Moczymy przez chwilę osobno płaty papieru ryżowego aż zmiękną, odsączamy i nakładamy trochę warzyw na brzegu. Zawijamy w rulonik, pamiętając, aby boki papieru ryżowego schować do środka, tak by nadzienie było szczelnie owinięte. Smażymy przez kilka minut w głębokim oleju. Talerz dekorujemy kiełkami fasoli mung i cienkimi paskami czerwonej papryki. Podajemy z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA