Sajgonki
Oceń przepis:
Przygotował:
Jola Słoma
- Seria kulinarna:
- ATELIER SMAKU (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 1/4 zielonej papryki
- biała część liścia kapusty pekińskiej
- 1/2 marchewki
- 2 namoczone grzyby Mun
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki chili
- papier ryżowy
- olej do smażenia
Sos do sajgonek
- 1 łyżka gęstego chińskiego sosu śliwkowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby Mun zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 minut, a następnie odsączamy. Kroimy je w paski. Tak samo kroimy warzywa. Wrzucamy do rozgrzanego woka i krótko smażymy na 1 łyżce oleju, ciągle mieszając, tak, aby wszystkie warzywa były równomiernie przyrumienione z zewnątrz, a w środku były soczyste. Pod koniec dodajemy chili i sos sojowy. Mieszamy i przekładamy do miseczki, w której mieszamy całość z mąką kukurydzianą. Przecieramy wok papierowym ręcznikiem i rozgrzewamy w nim olej do smażenia. Moczymy przez chwilę osobno płaty papieru ryżowego aż zmiękną, odsączamy i nakładamy trochę warzyw na brzegu. Zawijamy w rulonik, pamiętając, aby boki papieru ryżowego schować do środka, tak by nadzienie było szczelnie owinięte. Smażymy przez kilka minut w głębokim oleju. Talerz dekorujemy kiełkami fasoli mung i cienkimi paskami czerwonej papryki. Podajemy z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W