Focaccia z winogronami i rozmarynem

Focaccia z winogronami i rozmarynem
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 600 g (4 szklanki) mąki chlebowej plus dodatkowo do oprószania

  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli morskiej w płatkach
  • 60 ml (¼ szklanki) oliwy z oliwek, dodatkowo do smarowania i skrapiania
  • 400 ml letniej wody
  • 200 g bezpestkowych czerwonych winogron, przekrojonych na pół
  • ¼ szklanych gałązek rozmarynu
  • parmezan, do serwowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Winogrona i pszenica są częścią naszego życia od początków cywilizacji. Tę focaccię robi się niezwykle łatwo, a połączenie słodkich winogron i słonego parmezanu czyni z niej fantastyczną potrawę.

W dużej misce umieść mąkę, drożdże i łyżeczkę soli. Wymieszaj.
W drugiej misce lub dzbanuszku wymieszaj wodę i olej. Zrób wgłębienie w mieszance z mąką. Powoli dodawaj wodę z olejem do suchych składników i mieszaj widelcem, aż pojawią się postrzępione kawałki. Przełóż ciasto na oprószony mąką blat i zagniataj je przez 5 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włóż ciasto do natłuszczonej miski i obtocz je w oliwie. Przykryj ściereczką i odstaw do czasu, aż ciasto podwoi objętość (około 1 godziny).

Natłuść blachę do pieczenia o wymiarach 20 na 30 centymetrów. Uderz w ciasto, a następnie przełóż je na blachę i rozciągnij palcami. Powciskaj w ciasto winogrona i gałązki rozmarynu, skrop oliwą i posyp solą.

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Poczekaj 20 minut, aż ciasto trochę podrośnie. Piecz focaccię przez 25 minut na złocisty kolor.

Podawaj z kawałkami parmezanu i z oliwą.

Uwaga
Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.

W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA