Tęczowa zapiekanka

Tęczowa zapiekanka
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna

Składniki:

Beszamel:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki obierz i oczyść, jeśli tego wymagają. Cukinii nie obieraj. Pokrój je na plastry lub większe kawałki, które łatwo będzie ułożyć w formie.
Przygotuj beszamel - rozpuść masło, przesmaż na nim mąkę kukurydzianą aż nabierze złocistego koloru, zmniejsz ogień i zalej mlekiem. Dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.
Głęboką formę wysmaruj tłuszczem i układaj na niej warstwami warzywa: ziemniaki, cukinie, brokuły, kukurydzę, żółtą paprykę, bataty, marchewkę, czerwoną paprykę. Każdą warstwę przełóż cienką warstwą beszamelu. Na wierzch połóż grubo pokrojone plastry pomidorów.
Wstaw formę do nagrzanego na 170-180 stopni C piekarnika na ok. 60 min. Przez pierwsze 15 minut zapiekaj pod przykryciem. Po wyjęciu z piekarnika zapiekankę przestudź tak, aby stężała.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA