Gnocchi ziemniaczane
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc. 18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 150 g mąki pszennej + zapas
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- gałka muszkatołowa
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa. Zagnieść elastyczne ciasto z jajkiem, mąką, mąką ziemniaczaną i przyprawami. Jeżeli jest zbyt kleiste dodać mąkę. Zagniatać szybko, bo surowe ciasto ziemniaczane z czasem staje się coraz bardziej wodniste i wymaga dosypywania mąki. Uformować wałek, pokroić małe kluseczki i ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku. Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, zamieszać, gotować jeszcze chwilę i odcedzić. Podawać z listkami szałwi usmażonymi na maśle lub z masłem, pieprzem i parmezanem albo z jakimkolwiek innym ulubionym sosem.
W wersji szpinakowej do masy ziemniaczanej dodać uduszony, zmielony i dobrze odciśnięty szpinak.
W wersji szpinakowej do masy ziemniaczanej dodać uduszony, zmielony i dobrze odciśnięty szpinak.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W