Risotto z kalmarami, grillowaną żabnicą i kwiatami

Risotto z kalmarami, grillowaną żabnicą i kwiatami
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin: francuska przygoda (odc. 13)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • 1 litr wywaru drobiowego
  • 50 g masła
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki suszonych płatków chili
  • 100 g ryżu na risotto
  • 75 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki atramentu z kałamarnicy
  • 200 g kałamarnicy
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 200 g ogonów żabnicy, pokrojonych z 1 cm kawałki
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 50 g tartego parmezanu
  • jadalne kwiaty do przybrania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

  1. Rondel rozgrzać, wrzucić masło. Kiedy się roztopi, dodać cebulę, czosnek i chili. Smażyć kilka minut, do miękkości.
  2. Dodać ryż i mieszać drewnianą łyżką, aż stanie się przezroczysty i pokryje się masłem. Dodać atrament, wymieszać.
  3. Dodać wino, gotować do zredukowania o połowę.
  4. Dodawać po trochu wywar.
  5. Kiedy ryż jest gotowy, zdjąć rondel z ognia, doprawić solą, pieprzem, i dodać parmezan.
  6. Usunąć macki, pozostałą część kałamarnicy pokroić w krążki. Ostrym nożem naciąć od środka pod kątem. Wykorzystujemy również macki.
  7. Na dużej patelni rozgrzać masło, aż się spieni. Ułożyć rybę, a następnie kałamarnicę (nacięciem do dołu). Doprawić, skropić sokiem z cytryny. Posypać natką. Podawać z jadalnymi kwiatami.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA