Risotto z kalmarami, grillowaną żabnicą i kwiatami
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- James Martin: francuska przygoda (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
Składniki:
- 1 litr wywaru drobiowego
- 50 g masła
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki suszonych płatków chili
- 100 g ryżu na risotto
- 75 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki atramentu z kałamarnicy
- 200 g kałamarnicy
- sól i świeżo mielony pieprz
- 200 g ogonów żabnicy, pokrojonych z 1 cm kawałki
- 1 cytryna
- 2 łyżki natki pietruszki
- 50 g tartego parmezanu
- jadalne kwiaty do przybrania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
- Rondel rozgrzać, wrzucić masło. Kiedy się roztopi, dodać cebulę, czosnek i chili. Smażyć kilka minut, do miękkości.
- Dodać ryż i mieszać drewnianą łyżką, aż stanie się przezroczysty i pokryje się masłem. Dodać atrament, wymieszać.
- Dodać wino, gotować do zredukowania o połowę.
- Dodawać po trochu wywar.
- Kiedy ryż jest gotowy, zdjąć rondel z ognia, doprawić solą, pieprzem, i dodać parmezan.
- Usunąć macki, pozostałą część kałamarnicy pokroić w krążki. Ostrym nożem naciąć od środka pod kątem. Wykorzystujemy również macki.
- Na dużej patelni rozgrzać masło, aż się spieni. Ułożyć rybę, a następnie kałamarnicę (nacięciem do dołu). Doprawić, skropić sokiem z cytryny. Posypać natką. Podawać z jadalnymi kwiatami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W