Magiczna pieczeń jagnięca

Magiczna pieczeń jagnięca
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.2)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wykopać prostokątny dół, o głębokości około 60 cm. Obok rozpalić duże ognisko. Drewno powinno spalić się na żar. W czasie, kiedy ognisko się pali, przygotować mięso. Natrzeć udziec oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Czubkiem ostrego noża porobić w mięsie małe nacięcia i powkładać do nich ziarenka pieprzu i pestki granatu oraz wiórki czosnku, listki rozmarynu i kawałeczki anchois. Anchois doskonale pasują do jagnięciny - nadają jej subtelny, słony posmak. Zawinąć mięso w siedem warstw folii aluminiowej. Pakunek musi być szczelny. Na dno dołu włożyć czterocentymetrową warstwę żaru z ogniska. Na wierzchu ułożyć zawinięte mięso. Pakunek z mięsem przykryć warstwą żaru. Zasypać suchym piaskiem, równo z poziomem ziemi. Zostawić mięso do pieczenia na około trzy godziny. Pieczenie w piecu ziemnym daje, według Kudłaczy, szczególny efekt, być może ze względu na to, że mięso jest ze wszystkich stron otoczone gorącym żarem, a być może ze względu na ciężar piasku, którym jest przysypane, dzięki czemu piecze się pod ciśnieniem. Podawać z warzywami, pieczonymi w folii na grillu, takimi, jak dynia piżmowa, cukinia, słodkie ziemniaki, różne rodzaje papryki, główki czosnku w całości, połówki cebul, polane oliwą, posypane rozmarynem, solą i pieprzem.
Efekt: wspaniała uczta!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA