Magiczna pieczeń jagnięca
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach (odc.2)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia afrykańska
Składniki:
- duży udziec jagnięcy
- garść mieszanki ziarenek zielonego pieprzu i pestek granatu
- oliwa
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- główka czosnku
- ząbki obrane i pokrojone na kawałki wzdłuż
- garść świeżego rozmarynu
- 6-12 filecików anchois
- odsączonych z oleju
- mieszane warzywa do pieczenia (różne rodzaje dyni
- kabaczków
- cukinii
- różne rodzaje papryki
- główki czosnku
- słodkie ziemniaki
- cebula)
- oliwa
- rozmaryn do posypania
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wykopać prostokątny dół, o głębokości około 60 cm. Obok rozpalić duże ognisko. Drewno powinno spalić się na żar. W czasie, kiedy ognisko się pali, przygotować mięso. Natrzeć udziec oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Czubkiem ostrego noża porobić w mięsie małe nacięcia i powkładać do nich ziarenka pieprzu i pestki granatu oraz wiórki czosnku, listki rozmarynu i kawałeczki anchois. Anchois doskonale pasują do jagnięciny - nadają jej subtelny, słony posmak. Zawinąć mięso w siedem warstw folii aluminiowej. Pakunek musi być szczelny. Na dno dołu włożyć czterocentymetrową warstwę żaru z ogniska. Na wierzchu ułożyć zawinięte mięso. Pakunek z mięsem przykryć warstwą żaru. Zasypać suchym piaskiem, równo z poziomem ziemi. Zostawić mięso do pieczenia na około trzy godziny. Pieczenie w piecu ziemnym daje, według Kudłaczy, szczególny efekt, być może ze względu na to, że mięso jest ze wszystkich stron otoczone gorącym żarem, a być może ze względu na ciężar piasku, którym jest przysypane, dzięki czemu piecze się pod ciśnieniem. Podawać z warzywami, pieczonymi w folii na grillu, takimi, jak dynia piżmowa, cukinia, słodkie ziemniaki, różne rodzaje papryki, główki czosnku w całości, połówki cebul, polane oliwą, posypane rozmarynem, solą i pieprzem.
Efekt: wspaniała uczta!
Efekt: wspaniała uczta!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W