Tuńczyk z frytkami ze słodkich ziemniaków z grilla
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia afrykańska
Składniki:
- steki z tuńczyka
- garść ziaren pieprzu
- różnych rodzajów
- łyżeczka gruboziarnistej soli kamiennej
- oliwa do polania
- kilka słodkich ziemniaków
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mieszankę pieprzów zmiażdżyć w moździerzu, aby pozostały kawałki ziarenek. Polać rybę oliwą i posypać z obu stron pieprzem, lekko wciskając rozgniecione ziarenka w powierzchnię. Piec 2-3 minuty z każdej strony, na średnio gorących węglach, uważając, aby nie przesuszyć ryby. Słodkie ziemniaki wyszorować, pokroić na ćwiartki i obgotować we wrzątku przez 6-7 minut. Odcedzić, ziemniaki włożyć do miski i polać oliwą, wymieszać. Posypać solą, wymieszać, by były równo pokryte oliwą. Ćwiartki ziemniaków układać na zamykanej kratce do pieczenia na grillu. Piec kilka minut z każdej strony, na niezbyt gorących węglach. Steki z tuńczyka i frytki podawać z sosem tatarskim (patrz: osobny przepis).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W