Deser z tapioki z musem z jagód
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia afrykańska
Składniki:
- 750 ml mleka migdałowego
- ¾ szklanki tapioki w kulkach
- 3 łyżki cukru
- 2 ziarna kardamonu
Frużelina jagodowa:
- Ok. 300 g jagód mrożonych lub świeżych
- ½ szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 50 ml zimnej wody
- 0,5 -1 łyżki mąki ziemniaczanej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tapiokę zalewamy mlekiem migdałowym, dodajemy rozgniecione ziarenka kardamonu i odstawiamy na ok. 2 h.
W tym czasie zasypujemy jagody cukrem, dodajemy wanilię i wstawiamy na gaz. Delikatnie podgrzewamy, aż do czasu rozpuszczenia się cukru.
Następnie w zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy płyn do rondelka z owocami. Gotujemy ok. 2-3 minut, ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć. W trakcie. jak będzie stygła będzie gęstniała bardziej.
Tapiokę wstawiamy na gaz, dodajemy cukier i gotujemy ok. 12-15 minut, aż kulki tapioki zrobią się szkliste i miękkie. Ciepły pudding przelewamy do szklaneczek, dekorujemy frużeliną i podajemy na ciepło lub po wystudzeniu, najlepiej z mocno posłodzoną herbatą z hibiskusa.
W tym czasie zasypujemy jagody cukrem, dodajemy wanilię i wstawiamy na gaz. Delikatnie podgrzewamy, aż do czasu rozpuszczenia się cukru.
Następnie w zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i wlewamy płyn do rondelka z owocami. Gotujemy ok. 2-3 minut, ciągle mieszając. Masa powinna zgęstnieć. W trakcie. jak będzie stygła będzie gęstniała bardziej.
Tapiokę wstawiamy na gaz, dodajemy cukier i gotujemy ok. 12-15 minut, aż kulki tapioki zrobią się szkliste i miękkie. Ciepły pudding przelewamy do szklaneczek, dekorujemy frużeliną i podajemy na ciepło lub po wystudzeniu, najlepiej z mocno posłodzoną herbatą z hibiskusa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W