Udziec jagnięcy z grilla z czosnkiem i rozmarynem
Oceń przepis:
Przygotował:
Ainsley Harriott
- Seria kulinarna:
- Grillowanie z Ainsleyem od A do Z (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia afrykańska
Składniki:
- udziec jagnięcy
- kilkanaście ząbków czosnku
- przekrojonych na 2-3 części wzdłuż
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka łyżek sherry
- sól
- pieprz do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Oliwę podgrzać na małym ogniu ze skórkami limonki i cytryny oraz ziarenkami pieprzu, ostudzić, zlać do butelki. Wykroić z udźca kość, tak, by można było mięso rozłożyć na równy płat. Gałązki rozmarynu połamać na kilkucentymetrowe kawałki, na każdą gałązkę nabić kawałek czosnku. Co kilka centymetrów zrobić w mięsie nacięcie czubkiem ostrego noża. Rozchylić i w powstałą kieszonkę wetknąć rozmaryn z czosnkiem. Przewrócić udziec na drugą stronę i naszpikować w ten sam sposób. Mięso natrzeć sherry, przyprawić solą i pieprzem i wetrzeć kilka łyżek aromatycznej oliwy. Ułożyć na średnio gorącym grillu, lekko docisnąć. Piec 40-45 minut, po 20 minutach obrócić. Podawać z pieczonymi na grillu cebulkami (patrz: inny przepis).
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia afrykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W