Thiéboudienne czyli ryba z ryżem i warzywami

Thiéboudienne czyli ryba z ryżem i warzywami
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska

Składniki:

  • 1 duża dorada
  • 1 spory labraks
  • ½ małej cebuli
  • 1 pęczek pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Warzywa i ryż:
  • 1 pęczek grubego szczypiorku wraz z cebulkami
  • 6 szalotek
  • 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego lub 2 gałązki świeżego pieprzu
  • 5 małych marchewek (ew. 3 średnie)
  • ½ szklanki oleju arachidowego
  • 1 mały słoiczek koncentratu
  • ok. 1 l bulionu rybnego lub warzywnego
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 bakłażan
  • 1 rzepa
  • ½ korzenia selera
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • ¼ małej kapusty włoskiej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sól
  • pieprz
  • 1 limonka do dekoracji
  • ok. 200 g ryżu basmati

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotowujemy ryby. Cebulę, czosnek, pietruszkę siekamy bardzo drobno. Mieszamy z chili, solą i pieprzem. Całość możemy zmiksować w malakserze, dodają 2 łyżki oliwy.
Ryby sprawiamy, czyścimy, nacinamy z każdej strony w 2-3 miejscach. Osuszamy i dokładnie nacieramy marynatą.

W wysokim garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim przygotowane kawałki ryby, aż ładnie się zarumienią z obu stron. Wyciągamy je i na gorący olej wrzucamy pokrojony szczypiorek, szalotki i marynowany pieprz drobniej pokrojony. Krótko podsmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy dodajemy cukier, sos rybny i dolewamy bulion. Gotujemy chwilę i mieszamy aż do połączenia składników.

Dodajemy pokrojone w duże kawałki warzywa zaczynając od tych najtwardszych. Przykrywamy i gotujemy ok. 40 minut. Następnie dodajemy przesmażoną rybę i gotujemy razem ok. 15 minut, w razie potrzeby podlewając wodą lub bulionem rybnym. Wyciągamy większą część warzyw i ryby, odkładamy w ciepłe miejsce i do płynu wsypujemy surowy ryż. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn i się dogotuje. Podajemy ryż wraz z rybą z kawałki limonek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA