Thiéboudienne czyli ryba z ryżem i warzywami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia afrykańska
Składniki:
- 1 duża dorada
- 1 spory labraks
- ½ małej cebuli
- 1 pęczek pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- 2 łyżeczki płatków chili
- oliwa
- sól
- pieprz
Warzywa i ryż:
- 1 pęczek grubego szczypiorku wraz z cebulkami
- 6 szalotek
- 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego lub 2 gałązki świeżego pieprzu
- 5 małych marchewek (ew. 3 średnie)
- ½ szklanki oleju arachidowego
- 1 mały słoiczek koncentratu
- ok. 1 l bulionu rybnego lub warzywnego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 bakłażan
- 1 rzepa
- ½ korzenia selera
- 1 łyżka pasty z tamaryndowca
- ¼ małej kapusty włoskiej
- 2 łyżki sosu rybnego
- sól
- pieprz
- 1 limonka do dekoracji
- ok. 200 g ryżu basmati
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy ryby. Cebulę, czosnek, pietruszkę siekamy bardzo drobno. Mieszamy z chili, solą i pieprzem. Całość możemy zmiksować w malakserze, dodają 2 łyżki oliwy.
Ryby sprawiamy, czyścimy, nacinamy z każdej strony w 2-3 miejscach. Osuszamy i dokładnie nacieramy marynatą.
W wysokim garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim przygotowane kawałki ryby, aż ładnie się zarumienią z obu stron. Wyciągamy je i na gorący olej wrzucamy pokrojony szczypiorek, szalotki i marynowany pieprz drobniej pokrojony. Krótko podsmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy dodajemy cukier, sos rybny i dolewamy bulion. Gotujemy chwilę i mieszamy aż do połączenia składników.
Dodajemy pokrojone w duże kawałki warzywa zaczynając od tych najtwardszych. Przykrywamy i gotujemy ok. 40 minut. Następnie dodajemy przesmażoną rybę i gotujemy razem ok. 15 minut, w razie potrzeby podlewając wodą lub bulionem rybnym. Wyciągamy większą część warzyw i ryby, odkładamy w ciepłe miejsce i do płynu wsypujemy surowy ryż. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn i się dogotuje. Podajemy ryż wraz z rybą z kawałki limonek.
Ryby sprawiamy, czyścimy, nacinamy z każdej strony w 2-3 miejscach. Osuszamy i dokładnie nacieramy marynatą.
W wysokim garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim przygotowane kawałki ryby, aż ładnie się zarumienią z obu stron. Wyciągamy je i na gorący olej wrzucamy pokrojony szczypiorek, szalotki i marynowany pieprz drobniej pokrojony. Krótko podsmażamy, dodajemy koncentrat pomidorowy, przesmażamy dodajemy cukier, sos rybny i dolewamy bulion. Gotujemy chwilę i mieszamy aż do połączenia składników.
Dodajemy pokrojone w duże kawałki warzywa zaczynając od tych najtwardszych. Przykrywamy i gotujemy ok. 40 minut. Następnie dodajemy przesmażoną rybę i gotujemy razem ok. 15 minut, w razie potrzeby podlewając wodą lub bulionem rybnym. Wyciągamy większą część warzyw i ryby, odkładamy w ciepłe miejsce i do płynu wsypujemy surowy ryż. Gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn i się dogotuje. Podajemy ryż wraz z rybą z kawałki limonek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia afrykańska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W