Smażone kwiaty dyni nadziewane krewetkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 12 kwiatów dyni (należy z nich usunąć pręciki)
- 150 g średniej wielkości surowych krewetek (należy je obrać z pancerzyków i usunąć przewód pokarmowy)
- kilka listków koperku
- 2 białka
- pół szklanki mączki ziemniaczanej
- do obtaczania
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 ząbek czosnku
- drobno posiekany
- 1 limonka
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- szczypta soli i pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W moździerzu ubić krewetki na pastę (tak, by były w niej wyczuwalne kawałeczki krewetek). Dodać połowę koperku, sos rybny, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie. Do każdego kwiatu nałożyć mniej więcej łyżeczkę pasty krewetkowej, zwinąć płatki na górze. Kwiaty zanurzać w białku, następnie oprószyć mączką ziemniaczaną, strząsnąć nadmiar mączki. Olej w woku lub w garnku rozgrzać do temperatury 180 stopni Celsjusza. Smażyć po 4 kwiaty na złocisto, wyłożyć na papierowy ręcznik do osączenia. Ułożyć usmażone kwiaty na długim półmisku, udekorować pozostałymi listkami koperku. Podawać jako przystawkę, z ćwiartkami limonki do skropienia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W