Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam po pracy (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 steki z polędwicy wołowej 160g każdy
- 100g kurek
- 2 plastry wędzonej szynki
- 1 łyżka siekanej cebuli
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku posiekany
- 1 kiszony ogórek
- 4 pomidorki koktajlowe
- ½ szklanki śmietanki kremówki
- ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 4 ziemniaki
- ½ cebuli
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Polędwicę przyprawić i obsmażyć najlepiej na patelni grillowej. Wstawić do pieca o temp. 170 stopni C na ok. 5-10 minut. W tym czasie w rondlu obsmażyć posiekany czosnek, cebulę i szynkę, oraz pokrojone kurki. Całość zalać winem, szybko odparować i dodać śmietankę. Zredukować płyn i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i pokrojone na cząstki pomidorki koktajlowe. Obrane ziemniaki i ½ cebuli zmiksować w melakserze, powstałą masę odcisnąć w tetrowej ściereczce. Dodać jajko i przyprawy, wymieszać i smażyć niewielkie placki ziemniaczane. Placki polać sosem, a na tym układać polędwicę.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W