Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach

Polędwica wołowa na sosie z kurek
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 steki z polędwicy wołowej 160g każdy
  • 100g kurek
  • 2 plastry wędzonej szynki
  • 1 łyżka siekanej cebuli
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 kiszony ogórek
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • ½ szklanki śmietanki kremówki
  • ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 4 ziemniaki
  • ½ cebuli
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Polędwicę przyprawić i obsmażyć najlepiej na patelni grillowej. Wstawić do pieca o temp. 170 stopni C na ok. 5-10 minut. W tym czasie w rondlu obsmażyć posiekany czosnek, cebulę i szynkę, oraz pokrojone kurki. Całość zalać winem, szybko odparować i dodać śmietankę. Zredukować płyn i przyprawić. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i pokrojone na cząstki pomidorki koktajlowe. Obrane ziemniaki i ½ cebuli zmiksować w melakserze, powstałą masę odcisnąć w tetrowej ściereczce. Dodać jajko i przyprawy, wymieszać i smażyć niewielkie placki ziemniaczane. Placki polać sosem, a na tym układać polędwicę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA