Szaszłyki jagnięce w jogurtowej marynacie
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 2)
- Rodzaj dania:
- Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chorwacka
Składniki:
- ok. 1 kg łopatki lub udźca jagnięcego
- opakowanie jogurtu gęstego
- 2 łyżki pikantnego ajwaru
- sól
- oliwa
2 czerwone papryki długie
- 1 żółta lub zielona papryka
- 4 cebulki szalotki
- 4 pieczarki
- oliwa
- łyżeczka płatków chili
- 1 dojrzał cytryna
- ½ pęczka natki pietruszki posiekanej drobno
- kilka długich gałązek rozmarynu ogrodowego lub inne aromatyczne patyki do szaszłyków
½ główki sałaty lodowej
- pozostałości po marynacie
- sok z całej cytryny
- ogórek
- kilka pomidorków cherry
- chlebek pita
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z jogurtem, ajwarem, oliwą i solą. Odstaw na minimum kilka godzin.
Paprykę pokrój w duże kawałki, szalotki na 3 części, a pieczarki pozostaw w całości. Warzywa zalej oliwą i dodaj płatki chili, natkę pietruszki oraz sok z cytryny. Warzywa ponadziewaj na przemian z mięsem na patyki i wrzuć na grilla. Tak duże kawałki jagnięciny będą się grillowały ok. 25-30 min.
Ważne – nie wyrzucaj pozostałości po marynacie, przydadzą się do sałaty.
Sałatę drobno posiekaj, a ogórka i pomidora pokrój w kostkę. Połącz w misce z pozostałościami marynaty i dodaj oliwę oraz sok z cytryny. Serwuj z szaszłykami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia chorwacka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W