Brudet czyli gulasz rybny
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Chorwację (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Gulasze
- Kuchnia świata:
- Kuchnia chorwacka
Składniki:
- 2 średniej wielkości makrele
- garść małych lub dużych krewetek surowych w pancerzu
- 30 dag surowych małży
- 30 dag surowego tuńczyka
2 średniej wielkości marchewki
- 1 ostra żółta papryka
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 mały koper włoski
- kilka ząbków czosnku
- 2 cebulki szalotki
Zalewa:
- ½ szklanki wina
- ½ szklanki wody
- mała puszka pomidorów krojonych
- 2 łyżki ajwaru
- 1 puszka czarnej fasoli lub waszej ulubionej
Smażona kapusta:
- ¼ białej kapusty pokrojonej na mniejsze ćwiartki lub ósemki
- oliwa do smażenia
- 1 szklanka pomidorów krojonych lub pasaty
- 6 ząbków czosnku
- ½ szklanki wody
- szczypta rozmarynu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Marchewkę pokrój na 1 cm kawałki, a seler, cebulę, paprykę i czosnek w talarki. Koper pokrój w ćwiartki.
Warzywa przesmaż na oliwie (najlepiej w jak największym rondlu), aż się przyrumienią, i zdejmij na bok patelni.
Makrele pokrój w poprzek na kilka kawałków, a tuńczyka w grubą kostkę.
Makrele przesmaż na patelni z warzywami, dodaj pozostałe ryby i owoce morza.
Wszystkie składniki zalewy wymieszaj i zalej nimi ryby oraz warzywa. Duś na małym ogniu ok. 15 min.
Kapustę obsmaż na oliwie na rumiany kolor i dodaj czosnek. Następnie po chwili dolej pomidory oraz wodę. Redukuj ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje, a kapusta będzie półtwarda. Dopraw rozmarynem.
Rybny gulasz podawaj z obsmażoną kapustą.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź