Awanturka z pstrąga wędzonego i bryndzy podana z bułeczkami
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Pasty do chleba
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 250 g bryndzy
- 1 wędzony pstrąg
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 cebula
- 1 upieczona słodka papryka
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Bułeczki drożdżowe:
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 175 ml wody w temperaturze pokojowej
- 225 g mąki pszennej
- 75 g żytniej mąki 2000
- 1 łyżeczka soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże wsyp do małej miski, zalej miodem i odrobiną wody, wymieszaj, aż miód się rozpuści i odstaw na kilka minut, czekaj, aż się wytworzy pianka co oznacza, że drożdże się aktywowały.
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaję mąkę żytnią, w środku zrób dołek i wlej do niego zaczyn drożdżowy i resztę wody. Zacznij wyrabiać ciasto w misce, do momentu, aż składniki się połączą. Kontynuuj wyrabianie ciasta na desce przez co najmniej 10 minut. Kulę ciasta ułóż w nasmarowanej olejem misce i przykryj folią kuchenną, odstaw na 1,5 godziny do pierwszego wyrośnięcia.
Jak już podwoi swoją objętość wyłóż na deskę i znowu wygniataj. Uformuj z ciasta wałek i podziel go na 8 równych części. Każdą część uformuj w kulkę i ułóż w natłuszczonej tortownicy niezbyt oddalone od siebie. Bułeczki lekko ponacinaj żyletką lub bardzo ostrym nożem, następnie pędzelkiem posmaruj je wodą i oprósz mąką.
Bułeczki odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i piecz, aż się zrumienią, około 30 minut.
Paprykę natrzyj oliwą i osól, następnie opalaj nad gazem, aż sczernieje. Sczerniałą paprykę odstaw do ostygnięcia, po czym obierz ze skóry i usuń pestki.
Wymieszaj bryndzę ze śmietaną w misce. Mięso pstrąga wędzonego oddziel od ości i rozdrobnij widelcem, dodaj do michy. Cebulę posiekaj drobno i przelej wrzątkiem, dodaj do michy.
Sczerniałą paprykę odstaw do ostygnięcia, po czym obierz ze skóry i usuń pestki.
Starannie wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę, potem odstaw do lodówki.
Podawaj z bułeczkami żytnimi.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź