Królik w sosie śmietanowo-winnym ze smażoną kiszką ziemniaczaną

Królik w sosie śmietanowo-winnym
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 4
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Smażona kiszka ziemniaczana:
Sałatka:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Najpierw rozbierz królika na elementy. Następnie włóż wszystkie oczyszczone elementy do brytfanki i natrzyj ziołami. Dopraw solą, pieprzem. Mięso skrop oliwą i obsmaż na patelni. Następnie przełóż obsmażonego królika do garnka.

Przygotuj warzywa. Pokrój pora, pietruszkę, marchewki, czerwoną cebulę, cebulę szalotkę oraz czosnek. Warzywa przesmaż na patelni na której obsmażany był królik i dodaj do garnka. Całość zalej winem i duś przez ok 30-40 minut. Pod koniec duszenia dolej śmietanę.

Królika podaj z kiszką ziemniaczaną. Kiszkę pokrój. Na patelni rozpuść masło. Dorzuć czosnek w łupinie, cebulę oraz tymianek. Na koniec dodaj kawałki kiszki. Całość dopraw pieprzem.

Dodatkowo przygotuj sałatkę z pieczonych buraków i botwiny.
Do pokrojonych buraków i botwinki dodaj uprażone i rozgniecione w moździerzu orzechy. Zrób dressing z miodu, odrobiny octu jabłkowego oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem. Na wierzch połóż odrobinę koziego sera. Gotowego królika podawaj z warzywami, kiszką oraz sałatką. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA