Królik w sosie śmietanowo-winnym ze smażoną kiszką ziemniaczaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 4
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- tuszka królika
- sól, pieprz
- oliwa do marynaty
- por
- 2 pietruszki
- 2 marchewki
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula szalotka
- czosnek
- masło
- świeże zioła: tymianek, koperek
- szklanka białego wina
- 250 ml śmietanki 30% do sosów
Smażona kiszka ziemniaczana:
Sałatka:
- 2 garście liści botwinki
- 2-3 upieczone buraczki
- garść orzechów
- łyżka miodu
- 2-3 łyżki octu jabłkowego
- 15 ml oleju rzepakowy tłoczonego na zimno
- gruby plaster koziego sera
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najpierw rozbierz królika na elementy. Następnie włóż wszystkie oczyszczone elementy do brytfanki i natrzyj ziołami. Dopraw solą, pieprzem. Mięso skrop oliwą i obsmaż na patelni. Następnie przełóż obsmażonego królika do garnka.
Przygotuj warzywa. Pokrój pora, pietruszkę, marchewki, czerwoną cebulę, cebulę szalotkę oraz czosnek. Warzywa przesmaż na patelni na której obsmażany był królik i dodaj do garnka. Całość zalej winem i duś przez ok 30-40 minut. Pod koniec duszenia dolej śmietanę.
Królika podaj z kiszką ziemniaczaną. Kiszkę pokrój. Na patelni rozpuść masło. Dorzuć czosnek w łupinie, cebulę oraz tymianek. Na koniec dodaj kawałki kiszki. Całość dopraw pieprzem.
Dodatkowo przygotuj sałatkę z pieczonych buraków i botwiny.
Do pokrojonych buraków i botwinki dodaj uprażone i rozgniecione w moździerzu orzechy. Zrób dressing z miodu, odrobiny octu jabłkowego oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem. Na wierzch połóż odrobinę koziego sera. Gotowego królika podawaj z warzywami, kiszką oraz sałatką. Smacznego!
Przygotuj warzywa. Pokrój pora, pietruszkę, marchewki, czerwoną cebulę, cebulę szalotkę oraz czosnek. Warzywa przesmaż na patelni na której obsmażany był królik i dodaj do garnka. Całość zalej winem i duś przez ok 30-40 minut. Pod koniec duszenia dolej śmietanę.
Królika podaj z kiszką ziemniaczaną. Kiszkę pokrój. Na patelni rozpuść masło. Dorzuć czosnek w łupinie, cebulę oraz tymianek. Na koniec dodaj kawałki kiszki. Całość dopraw pieprzem.
Dodatkowo przygotuj sałatkę z pieczonych buraków i botwiny.
Do pokrojonych buraków i botwinki dodaj uprażone i rozgniecione w moździerzu orzechy. Zrób dressing z miodu, odrobiny octu jabłkowego oraz oleju rzepakowego tłoczonego na zimno. Polej sałatkę przygotowanym dressingiem. Na wierzch połóż odrobinę koziego sera. Gotowego królika podawaj z warzywami, kiszką oraz sałatką. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W