Polędwiczka wieprzowa z kurkami i puree z zielonego groszku
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z grzybów
Składniki:
- 1 polędwica wieprzowa
- 500 g kurek (oczyszczonych)
- 400 g groszku zielonego (poza sezonem używaj mrożonego)
- 100 g masła
- drobno posiekany szczypiorek
- 50 ml koniaku
- 2 łyżki świeżych płatków nagietka do ozdoby
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Puree z zielonego groszku: gotuj groszek przez 3 minuty we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedź, przełóż do miski. Za pomocą tłuczka zrób puree. Dopraw solą oraz pieprzem i dodaj 40 g masła. Wymieszaj i odstaw. Podsmaż kurki na patelni, na koniec dodaj 30 g masła, dopraw solą i pieprzem i odstaw. Polędwicę dopraw solą i pieprzem. Na patelni podsmażaj ją na oleju ryżowym, na średnim ogniu ze wszystkich stron przez około 12-15 minut. Na koniec wlej koniak, ostrożnie podpal, poczekaj, aż ogień zgaśnie i wrzuć 50 g zimnego masła. Wymieszaj z koniakiem do uzyskania aksamitnego sosu. Przełóż polędwicę na deskę i pokrój na kawałki o szerokości około 4 cm. Na talerzu serwuj porcje puree, kawałki polędwicy i kurki. Polej całość sosem z patelni. Posyp płatkami nagietka.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź