Ragu alla bolognese
Oceń przepis:
Przygotował:
Maryla Musidłowska
- Seria kulinarna:
- Mammaryla (odc.8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 2 cebule
- 1 duża marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- 200g boczku
- 500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- 5 łyżek oliwy extra vergine
- 1,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- 0,5 szklanki czerwonego wina likierowego
- 600g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- oregano
- sól
- pieprz
- 2 szklanki bulionu mięsnego
- 2 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Utrzyj lub posiekaj bardzo drobno cebulę, marchewkę i seler. Boczek pokrój w paseczki i wytop na oliwie. Dodaj do boczku warzywa i mięso mielone. Powoli smaż na małym ogniu, mieszając. Wlej wino, mieszaj aż odparuje. Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat. Przypraw oregano i pieprzem - ale nie za dużo. Dodaj bulion i od czasu do czasu mieszając gotuj godzinę do dwóch na bardzo małym ogniu. Dopraw pieprzem, solą i cukrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W