Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.7)
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 1 kg mrożonych ośmiorniczek (baby octopus)
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka oliwy extra vergine
- 1-2 pęczki natki pietruszki
- 1 główka czosnku
- 2 listki laurowe
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obrany czosnek zmiksować z posiekaną natką pietruszki i oliwą z oliwek.
Ośmiorniczki rozmrozić i odcedzić. W garnku rozgrzać mocno olej i do
wrzącego wrzucić ośmiorniczki, zahartować, zamieszać. Uważać na gorący,
strzelający olej. Smażyć ok. 10 minut, aż wszystkie ośmiorniczki zmatowieją,
to co galaretowate zrobi się białe i puszczą dużo różowo-burej wody.
Ośmiorniczki odcedzić. Do garnka wlać oliwę czosnkową, dodać ośmiorniczki,
sól i listki laurowe, dusić powolutku na małym ogniu. Można wlać trochę
białego wina. Mieszać, aby czosnek nie przywierał do dna. Kiedy czosnek się
zeszkli, a ośmiorniczki są miękkie, danie jest gotowe. Podawać posypane
świeżą nacią pietruszki.
Ośmiorniczki rozmrozić i odcedzić. W garnku rozgrzać mocno olej i do
wrzącego wrzucić ośmiorniczki, zahartować, zamieszać. Uważać na gorący,
strzelający olej. Smażyć ok. 10 minut, aż wszystkie ośmiorniczki zmatowieją,
to co galaretowate zrobi się białe i puszczą dużo różowo-burej wody.
Ośmiorniczki odcedzić. Do garnka wlać oliwę czosnkową, dodać ośmiorniczki,
sól i listki laurowe, dusić powolutku na małym ogniu. Można wlać trochę
białego wina. Mieszać, aby czosnek nie przywierał do dna. Kiedy czosnek się
zeszkli, a ośmiorniczki są miękkie, danie jest gotowe. Podawać posypane
świeżą nacią pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W