Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem

Ośmiorniczki w oliwie z czosnkiem
Oceń przepis:
123 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.7)
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Obrany czosnek zmiksować z posiekaną natką pietruszki i oliwą z oliwek.
Ośmiorniczki rozmrozić i odcedzić. W garnku rozgrzać mocno olej i do
wrzącego wrzucić ośmiorniczki, zahartować, zamieszać. Uważać na gorący,
strzelający olej. Smażyć ok. 10 minut, aż wszystkie ośmiorniczki zmatowieją,
to co galaretowate zrobi się białe i puszczą dużo różowo-burej wody.
Ośmiorniczki odcedzić. Do garnka wlać oliwę czosnkową, dodać ośmiorniczki,
sól i listki laurowe, dusić powolutku na małym ogniu. Można wlać trochę
białego wina. Mieszać, aby czosnek nie przywierał do dna. Kiedy czosnek się
zeszkli, a ośmiorniczki są miękkie, danie jest gotowe. Podawać posypane
świeżą nacią pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA