Przegrzebki w marynacie z czosnku i chili z puree groszkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Sophie Dahl
- Seria kulinarna:
- Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- groszek
- 6 garści zielonego groszku (łuskanego albo mrożonego)
- 2 łyżki crème fraîche
- mały pęczek mięty
- mały pęczek szczawiu
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- skórka otarta z 1 cytryny
- cytryna pokrojona na cząstki do podania
- sól morska i świeżo mielony pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Gotuj groszek we wrzątku przez 2-5 min (zależy czy jest świeży, czy mrożony), odsącz i zmiel w blenderze na grudkowate puree. Dodaj śmietanę, liście mięty i szczawiu oraz 1 łyżkę oliwy i zmiel jeszcze raz, aż składniki się połączą. Dodaj skórkę z cytryny, dopraw puree solą i pieprzem, przemieszaj i trzymaj w ciepłym garnku na kuchence do czasu przygotowania przegrzebków.
Zmieszaj posiekany czosnek, czerwoną chili, natkę, skórkę i sok z cytryny z oliwą i niewielką ilością białego wina. Obtocz przegrzebki w marynacie, ułóż każdego w muszli i polej łyżką marynaty. Ostrożnie rozłóż muszle na ruszcie i piecz 3 min z jednej i 2 min z drugiej strony. Podawaj przegrzebki w muszlach na talerzu z dodatkiem puree z groszku i kromką chleba oraz cząstkami cytryny.
Zmieszaj posiekany czosnek, czerwoną chili, natkę, skórkę i sok z cytryny z oliwą i niewielką ilością białego wina. Obtocz przegrzebki w marynacie, ułóż każdego w muszli i polej łyżką marynaty. Ostrożnie rozłóż muszle na ruszcie i piecz 3 min z jednej i 2 min z drugiej strony. Podawaj przegrzebki w muszlach na talerzu z dodatkiem puree z groszku i kromką chleba oraz cząstkami cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W