Przegrzebki w marynacie z czosnku i chili z puree groszkowym

Przegrzebki w marynacie z czosnku i chili z puree groszkowym
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Sophie Dahl

Seria kulinarna:
Apetyczna panna Dahl (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Gotuj groszek we wrzątku przez 2-5 min (zależy czy jest świeży, czy mrożony), odsącz i zmiel w blenderze na grudkowate puree. Dodaj śmietanę, liście mięty i szczawiu oraz 1 łyżkę oliwy i zmiel jeszcze raz, aż składniki się połączą. Dodaj skórkę z cytryny, dopraw puree solą i pieprzem, przemieszaj i trzymaj w ciepłym garnku na kuchence do czasu przygotowania przegrzebków.
Zmieszaj posiekany czosnek, czerwoną chili, natkę, skórkę i sok z cytryny z oliwą i niewielką ilością białego wina. Obtocz przegrzebki w marynacie, ułóż każdego w muszli i polej łyżką marynaty. Ostrożnie rozłóż muszle na ruszcie i piecz 3 min z jednej i 2 min z drugiej strony. Podawaj przegrzebki w muszlach na talerzu z dodatkiem puree z groszku i kromką chleba oraz cząstkami cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA