Sałatka z langusty, fenkułu i winogron
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 cebula (220 g), obrana i pokrojona na ćwiartki
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone na 4 cm kawałki
- 2 duże bulwy fenkułu, pokrojone wzdłuż na plasterki grubości 0,5 cm, pierzaste liście zachowane do sałatki
- 2 duże żywe langusty
- 2 łyżki oliwy
- 400 g czerwonych winogron bez pestek
- 2 cykorie, pokrojone w poprzek na plastry grubości 1 cm (100 g)
- 1 garść gałązek dzikiego fenkułu lub pierzastych liści fenkułu uprawnego albo koperku
- 25 g listków bazylii
- Sól
Dresing:
- 3 łyżki oliwy
- sok z ½ cytryny
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 1 łyżeczka likieru anyżowego sambuki lub pastis
- 2 szczypty prażonego anyżu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wstawić duży garnek z wodą na ostrym ogniu. Wrzucić cebulę, seler naciowy i pokrojone na plasterki bulwy fenkułu. Po zagotowaniu włożyć pierwszą langustę. Poczekać, aż woda znów zacznie wrzeć i gotować 4 minuty. Wyjąć pierwszą langustę. Włożyć do garnka drugą langustę. Powtórzyć czynności. Gdy langusty nieco ostygną, oderwać szczypce i odłożyć na bok.
Rowkowaną patelnię żeliwną rozgrzewać 5 minut na ostrym ogniu. Włączyć wyciąg lub otworzyć okno, ponieważ w kuchni może się nadymić. Pozostały fenkuł wrzucić do średniej miski, dodać 1 łyżkę oliwy i ¼ łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszać. Usmażyć fenkuł na gorącej patelni przez 8 minut. Obrócić na drugą stronę w połowie smażenia. Smażyć, aż fenkuł będzie przezroczysty i powstanie lekko zwęglony wzór.
Drugą łyżką oliwy skropić kiść winogron. Posypać ¼ łyżeczki soli. Położyć na patelni rowkowanej na 5 minut, od czasu do czasu obracając, aż skórka zacznie pękać. Odłożyć na bok razem z fenkułem.
Na gorącą patelnię położyć ogony langusty, pancerzem na dół, oraz szczypce. Smażyć 4 minuty. Obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty. Mięso powinno być usmażone i odchodzić od pancerza. Rozłupać szczypce, aby wydobyć mięso. Wyjąć mięso z ogonów. Pokroić na kawałki 2 cm wielkości.
Do średniej miski wrzucić cykorię, pierzaste listki fenkułu, bazylię i ostudzony smażony fenkuł. Nożyczkami pociąć kiść winogron na części po 3-4 gałązki. Odłożyć na bok.
Przygotować dresing. Wymieszać w misce oliwę, skórkę otartą z cytryny i z pomarańczy, sambukę, anyż i ¼ łyżeczki soli. Ostrożnie połączyć 2 łyżki dresingu z fenkułem, winogronami, mięsem langusty i listkami. Ułożyć sałatkę na półmisku. Przybrać kawałkami langusty i winogronami. Skropić dresingiem i podawać.
Rowkowaną patelnię żeliwną rozgrzewać 5 minut na ostrym ogniu. Włączyć wyciąg lub otworzyć okno, ponieważ w kuchni może się nadymić. Pozostały fenkuł wrzucić do średniej miski, dodać 1 łyżkę oliwy i ¼ łyżeczkę soli. Dokładnie wymieszać. Usmażyć fenkuł na gorącej patelni przez 8 minut. Obrócić na drugą stronę w połowie smażenia. Smażyć, aż fenkuł będzie przezroczysty i powstanie lekko zwęglony wzór.
Drugą łyżką oliwy skropić kiść winogron. Posypać ¼ łyżeczki soli. Położyć na patelni rowkowanej na 5 minut, od czasu do czasu obracając, aż skórka zacznie pękać. Odłożyć na bok razem z fenkułem.
Na gorącą patelnię położyć ogony langusty, pancerzem na dół, oraz szczypce. Smażyć 4 minuty. Obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty. Mięso powinno być usmażone i odchodzić od pancerza. Rozłupać szczypce, aby wydobyć mięso. Wyjąć mięso z ogonów. Pokroić na kawałki 2 cm wielkości.
Do średniej miski wrzucić cykorię, pierzaste listki fenkułu, bazylię i ostudzony smażony fenkuł. Nożyczkami pociąć kiść winogron na części po 3-4 gałązki. Odłożyć na bok.
Przygotować dresing. Wymieszać w misce oliwę, skórkę otartą z cytryny i z pomarańczy, sambukę, anyż i ¼ łyżeczki soli. Ostrożnie połączyć 2 łyżki dresingu z fenkułem, winogronami, mięsem langusty i listkami. Ułożyć sałatkę na półmisku. Przybrać kawałkami langusty i winogronami. Skropić dresingiem i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W