Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
Składniki:
- 6 świeżych krewetek tygrysich
- trzy marchewki pokrojone w paski (tagliatelle)
- jedna cukinia pokrojona w paski (tagliatelle)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
- ¼ szklanki śmietany
- świeżo pokrojony koperek
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Podgrzewamy dwie patelnie, na które wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. W pierwszej kolejności podsmażamy paski marchewki. Równolegle na drugiej patelni układamy krewetki i smażymy aż nie zrobią się różowe. Doprawiamy je solą i pieprzem. W tym samym czasie do lekko podsmażonej marchewki dodajemy paski cukinii. Warzywa również doprawiamy do smaku pieprzem, solą i listkami tymianku. Warzywa mieszamy i przekładamy na talerz. Na tej samej patelni robimy sos, bazując na tłuszczu pozostałym po smażeniu warzyw. W tym celu wlewamy ok ¼ szklanki śmietany doprawiamy sos do smaku i wrzucamy pokrojony koperek. Po chwili tak przygotowanym sosem polewamy ułożone na talerzu warzywa. Dokoła warzywnego tagliatelle układamy usmażone krewetki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Owoce morza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W