Bułki do burgerów
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 2)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
- Ilość porcji:
- 8
Składniki:
- 10 g świeżych drożdży
- 1 ½ łyżki cukru pudru
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 380 g maki pszennej chlebowej typu 750
- 30 g roztopionego masła
- 1 jajko
Ponadto:
- 2 łyżki mleka
- 1 żółtko
- sezam do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru pudru, dodajemy łyżkę mąki, ok. 100 ml ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. do wyrośnięcia.
Do dzieży miksera wsypujemy pozostała mąkę, cukier, sól, wbijamy jajo, dolewamy resztę mleka i podrośnięty zaczyn. Mieszamy hakiem do połączenia się składników, po czym dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy ok. 8-10 minut. Miskę okrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 1,5 h aż ciasto podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę i porcjujemy ciasto. Formujemy kulki, zawijając ciasto kilkakrotnie do środka, turlamy kulki, spłaszczamy je na ok. 1 cm placek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na ok. 45 minut.
Żółtko łączymy z mlekiem, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Bułeczki smarujemy jajem, obsypujemy sezamem i pieczemy ok. 15 minut. Studzimy na kratce i serwujemy.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź