Tort czekoladowy z kremem z orzeszków ziemnych
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Torty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- Spód czekoladowy:
- 150 g brązowego cukru
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 200 g czekolady 60%
- 130 g masła
- 10 ml ekstraktu z wanilii
- 80 g mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
- 120 g czekolady
- 70 g masła
- ok. 250 ml śmietany
Krem orzechowy:
Nasączenie:
- 40 ml syropu prostego
- 40 ml burbona
Dodatki do dekoracji:
- ciastka
- batoniki
- pianki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj spód czekoladowy. Jaja zmiksuj z brązowym cukrem na puszystą masę.
W tym samym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem.
Do jajek ubitych z cukrem dodaj ekstrakt z wanilii i rozpuszczoną czekoladę. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i wymieszaj.
Ciasto przełóż do dwóch ringów o średnicy ok 20 cm. (Do pierwszego wlej 2/3 masy, a do drugiego 1/3 masy). Ciasto piecz przez ok. 20-25 minut. w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
Przygotuj krem orzechowy. W misce połącz masło orzechowe z serkiem mascarpone.
Złóż tort. Wystudzony grubszy blat przekrój na pół. Pierwszy blat tortu nasącz i nałóż porcję kremu orzechowego. Następnie ułóż kolejną warstwę tortu. Nasącz blat tortu i nałóż porcję kremu. Na koniec nałóż trzecią warstwę tortu. Tort wysmaruj kremem i wstaw do lodówki na 5-10 minut do lodówki.
Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę deserową i masło wymieszaj, podgrzewając. Do podgrzanej czekolady dodaj gorącą śmietanę.
Schłodzony tort oblej czekoladą i udekoruj słodyczami
W tym samym czasie rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z masłem.
Do jajek ubitych z cukrem dodaj ekstrakt z wanilii i rozpuszczoną czekoladę. Następnie do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i wymieszaj.
Ciasto przełóż do dwóch ringów o średnicy ok 20 cm. (Do pierwszego wlej 2/3 masy, a do drugiego 1/3 masy). Ciasto piecz przez ok. 20-25 minut. w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku.
Przygotuj krem orzechowy. W misce połącz masło orzechowe z serkiem mascarpone.
Złóż tort. Wystudzony grubszy blat przekrój na pół. Pierwszy blat tortu nasącz i nałóż porcję kremu orzechowego. Następnie ułóż kolejną warstwę tortu. Nasącz blat tortu i nałóż porcję kremu. Na koniec nałóż trzecią warstwę tortu. Tort wysmaruj kremem i wstaw do lodówki na 5-10 minut do lodówki.
Przygotuj polewę czekoladową. Czekoladę deserową i masło wymieszaj, podgrzewając. Do podgrzanej czekolady dodaj gorącą śmietanę.
Schłodzony tort oblej czekoladą i udekoruj słodyczami
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia Ameryki Północnej
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W