Tort Charlotte
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Torty
Składniki:
- Krem mascarpone:
- 80 g cukru
- 400 g mascarpone
- 400 g śmietany kremówki
- skórka starta z ⅓ limonki
- skórka starta z ⅓ pomarańczy
Żelka żurawinowo-pomarańczowa:
- grejpfrut
- pomarańcza
- 200 g soku pomarańczowego
- 30 g cukru
- 5 g żelatyny
- 15 g skrobi kukurydzianej
- 30 ml likieru pomarańczowego
Dodatkowo:
- biszkopty kocie języczki
- płatki migdałowe
- świeże owoce
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, rozpuścić w kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy, cukier i skrobię doprowadzić do wrzenia. Pomarańczę i grejpfrut wyfiletować, zalać lekko zgęstniałym sokiem. Dodać likier i rozpuszczoną żelatynę, schłodzić w lodówce.
Przygotować krem ubijając kremówkę z mascarpone, cukrem i skórkami startymi z wyparzonych owoców.
Dno i boki tortownicy wyłożyć biszkoptami. Nałożyć połowę kremu, żelkę, warstwę biszkoptów i drugą część kremu, schłodzić. Usunąć tortownicę, przewiązać ciasto wstążką. Udekorować płatkami migdałowymi i owocami.
Przygotować krem ubijając kremówkę z mascarpone, cukrem i skórkami startymi z wyparzonych owoców.
Dno i boki tortownicy wyłożyć biszkoptami. Nałożyć połowę kremu, żelkę, warstwę biszkoptów i drugą część kremu, schłodzić. Usunąć tortownicę, przewiązać ciasto wstążką. Udekorować płatkami migdałowymi i owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W