Tort jogurtowy z mandarynkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Torty
Składniki:
- Biszkopt jogurtowy:
- 40 g żółtka
- 20 g cukru pudru
- 60 g białka
- 15 g miodu
- 30 g musli
- 40 g mąki pszennej
- 2 g proszku do pieczenia
- 30 g jogurtu
- 30 g cukru
Mus jogurtowy:
- 260 g jogurtu
- 220 g białej czekolady
- 80 g masła kakaowego
- 10 g żelatyny / 50g zimnej wody
- 300 g śmietany kremówki 34%
Galaretka mandarynkowa:
- 200 g soku mandarynkowego
- 5 g żelatyny
- cząstki pomarańczy lub mandarynek
Spód pod tort:
- 100 g białej czekolady
- 20 g masła kakaowego
- 30 g ryżu preparowanego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania biszkoptu jogurtowego. Musli wymieszaj z jogurtem i miodem. Żółtka ubij z cukrem pudrem, białka ubij z cukrem.
Do żółtek dodaj etapami musli z jogurtem. Na koniec dodaj pianę z białek i sypkie składniki. Wymieszaj wszystkie składniki.
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz w temperaturze 190 stopni C.
Przygotuj galaretkę mandarynkową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Następnie podgrzej sok i rozpuść w nim napęczniałą żelatynę. Galaretkę przełóż do tortownicy o średnicy 22 c, wyłożonej papierem, i przełóż do lodówki, żeby stężała.
Przygotuj mus jogurtowy. Śmietanę kremówkę ubij w mikserze na 3/4 objętości.
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z masłem kakaowym. Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady uprzednio namoczoną żelatynę i podgrzany do 40 stopni jogurt grecki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj ubitą bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj spód do tortu. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z masłem kakaowym. Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady preparowany ryż. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do tortownicy 22 cm i wstaw do lodówki, żeby masa stężała.
Złóż tort. W tortownicy na spód wylej porcję masy jogurtowej. Ułóż cząstki mandarynek lub pomarańczy. Następnie nałóż galaretkę i ponownie porcję masy jogurtowej. Na końcu ułóż biszkopt.
Tort przełóż do zamrażalki, żeby stężał. Gotowy tort ułóż na spodzie z ryżu preparowanego i udekoruj go pomarańczowym cukierniczym zamszem w sprayu.
Do żółtek dodaj etapami musli z jogurtem. Na koniec dodaj pianę z białek i sypkie składniki. Wymieszaj wszystkie składniki.
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 22 cm i piecz w temperaturze 190 stopni C.
Przygotuj galaretkę mandarynkową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Następnie podgrzej sok i rozpuść w nim napęczniałą żelatynę. Galaretkę przełóż do tortownicy o średnicy 22 c, wyłożonej papierem, i przełóż do lodówki, żeby stężała.
Przygotuj mus jogurtowy. Śmietanę kremówkę ubij w mikserze na 3/4 objętości.
W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z masłem kakaowym. Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady uprzednio namoczoną żelatynę i podgrzany do 40 stopni jogurt grecki.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec do masy dodaj ubitą bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj.
Przygotuj spód do tortu. W kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę z masłem kakaowym. Następnie dodaj do rozpuszczonej czekolady preparowany ryż. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż do tortownicy 22 cm i wstaw do lodówki, żeby masa stężała.
Złóż tort. W tortownicy na spód wylej porcję masy jogurtowej. Ułóż cząstki mandarynek lub pomarańczy. Następnie nałóż galaretkę i ponownie porcję masy jogurtowej. Na końcu ułóż biszkopt.
Tort przełóż do zamrażalki, żeby stężał. Gotowy tort ułóż na spodzie z ryżu preparowanego i udekoruj go pomarańczowym cukierniczym zamszem w sprayu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W