Babeczki orkiszowe z gruszkami i pekanową posypką
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Babki i babeczki
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki orkiszowej lub owsianej
- ½ szklanki cukru
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka karobu lub kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ½ szklanki mleka
- ½ szklanki maślanki
- 50 g rozpuszczonego masła
- 2 jaja
- 2 gruszki
- ½ szklanki orzechów pekan
- 2-3 łyżki cukru trzcinowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W jednej misce łączymy obie maki, cukier, sól, karob, proszek do pieczenia i sodę.
W drugiej mleko, maślankę, rozpuszczone masło i jaja.
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę.
Mieszamy składniki mokre z suchymi, dodajemy gruszki, mieszamy i wylewamy po 2-3 łyżki do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.
Wierzch każdej babeczki posypujemy pokrojonymi orzechami i cukrem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
W drugiej mleko, maślankę, rozpuszczone masło i jaja.
Gruszki obieramy, kroimy w kostkę.
Mieszamy składniki mokre z suchymi, dodajemy gruszki, mieszamy i wylewamy po 2-3 łyżki do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.
Wierzch każdej babeczki posypujemy pokrojonymi orzechami i cukrem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Babki i babeczki
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W