Tort Dacquoise z czekoladą i malinami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Torty
Składniki:
- Bezowe spody:
- 240 g białka jaj (z 6 dużych jajek )
- 320 g cukru
- 35 g kakao
- 50 g mączki migdałowej
Maliny w żelu:
- 500 g malin mrożonych lub świeżych
- 50 g drobnego cukru
- 10 g skrobi kukurydzianej
- 10 g żelatyny
Krem śmietankowy:
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 20 g cukru drobnego
- laska wanilii
- skorka cytrynowa starta z ¼ cytryny
Do dekoracji:
- 150 g świeżych malin
- 100 g wiórów z ciemnej czekolady lub startej czekolady
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania bezowych spodów. Białko ubić w mikserze na sztywno, stopniowo dodając cukier.
Na koniec dodać kakao i mączkę migdałową. Delikatnie wymieszać składniki tak, by powstała jednolita masa.
Masę bezową podzielić równo pomiędzy trzy ringi. Piec w 140 stopniach C około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Maliny zasypać cukrem i odstawić do puszczenia soku. Następnie owoce delikatnie podgrzewać, dodając skrobię rozmieszaną w 2 łyżkach wody.
Owoce podgrzewać do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, namoczoną wcześniej w 2 łyżkach zimnej wody. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny i dokładnego połączenia składników. Schłodzić w lodowce do temperatury 6-8 stopni C.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, wanilią i startą skórką z cytryny.
Blat bezowy ułożyć na paterze i posmarować malinami w żelu. Następnie nałożyć porcję kremu śmietankowego i przykryć drugim blatem. Następnie nałożyć porcję malin w żelu i kremu. Przykryć ostatnim blatem. Na ostatni blat wyłożyć tylko krem. Na wierzch wyłożyć świeże maliny i wiórki czekoladowe. Tort wstawić do lodówki, żeby się schłodził.
Na koniec dodać kakao i mączkę migdałową. Delikatnie wymieszać składniki tak, by powstała jednolita masa.
Masę bezową podzielić równo pomiędzy trzy ringi. Piec w 140 stopniach C około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Maliny zasypać cukrem i odstawić do puszczenia soku. Następnie owoce delikatnie podgrzewać, dodając skrobię rozmieszaną w 2 łyżkach wody.
Owoce podgrzewać do momentu zagotowania. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, namoczoną wcześniej w 2 łyżkach zimnej wody. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny i dokładnego połączenia składników. Schłodzić w lodowce do temperatury 6-8 stopni C.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, wanilią i startą skórką z cytryny.
Blat bezowy ułożyć na paterze i posmarować malinami w żelu. Następnie nałożyć porcję kremu śmietankowego i przykryć drugim blatem. Następnie nałożyć porcję malin w żelu i kremu. Przykryć ostatnim blatem. Na ostatni blat wyłożyć tylko krem. Na wierzch wyłożyć świeże maliny i wiórki czekoladowe. Tort wstawić do lodówki, żeby się schłodził.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W