Lody malinowe z karmelem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Dobre dla dzieci
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- Lody
- 10 żółtek
- 200 ml cukru
- 800 ml śmietanki owsianej
- 200 ml mleka owsianego
- 2 listki żelatyny
- 1 pojemniczek świeżych lub mrożonych malin
Karmel z migdałami
- 200 ml cukru
- 200 ml migdałów
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać w rondlu żółtka z cukrem, śmietanką i mlekiem. Wstawić na mały ogień, podgrzewać, roztrzepując, do momentu, gdy zacznie gęstnieć – sprawdzić temperaturę termometrem (nie powinna przekroczyć 75-80º C), odstawić do ostygnięcia. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy zmięknie, odcisnąć z wody, włożyć do rondla. Dodać maliny, zmiksować na gładko. Ukręcić masę w maszynce do lodów, schłodzić w zamrażalniku, aż stężeje.
Cukier podgrzewać w rondelku, by powstał złocisty karmel. Dodać migdały, wymieszać. Wsypać sodę oczyszczoną, wymieszać. Wylać karmel na arkusz papieru do pieczenia lub na talerz, odstawić do ostygnięcia, połamać na kawałki.
Lody podawać z kawałkami karmelu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W