Naleśniki z samej gryki

Naleśniki gryczane
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę namocz na noc. Następnie odlej wodę, dodaj kurkumę i zmiksuj na gładką masę, do konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dolej trochę wody.
Smaż naleśniki z obu stron na niewielkim ogniu (w praktyce jest to bardziej podsuszanie niż smażenie). Patelnię smaruj od czasu do czasu tłuszczem, aby ciasto nie przyklejało się.
Podawaj z dowolnym słodkim nadzieniem, na przykład złocistym musem z jabłek.
Mus jabłkowy możesz przygotować w następujący sposób: jabłka umyj, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, dodaj kurkumę, skórkę i sok z połówki cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę i zagotuj. Musem nadziewaj gryczane naleśniki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA