Naleśniki z samej gryki
Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski, Dobre dla dzieci
Składniki:
- 300 g białej kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- woda
- masło klarowane lub olej do smażenia
- Mus z jabłek:
- 1 kg słodkich jabłek
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 cytryna ze skórką
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę namocz na noc. Następnie odlej wodę, dodaj kurkumę i zmiksuj na gładką masę, do konsystencji ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dolej trochę wody.
Smaż naleśniki z obu stron na niewielkim ogniu (w praktyce jest to bardziej podsuszanie niż smażenie). Patelnię smaruj od czasu do czasu tłuszczem, aby ciasto nie przyklejało się.
Podawaj z dowolnym słodkim nadzieniem, na przykład złocistym musem z jabłek.
Mus jabłkowy możesz przygotować w następujący sposób: jabłka umyj, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, dodaj kurkumę, skórkę i sok z połówki cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę i zagotuj. Musem nadziewaj gryczane naleśniki.
Smaż naleśniki z obu stron na niewielkim ogniu (w praktyce jest to bardziej podsuszanie niż smażenie). Patelnię smaruj od czasu do czasu tłuszczem, aby ciasto nie przyklejało się.
Podawaj z dowolnym słodkim nadzieniem, na przykład złocistym musem z jabłek.
Mus jabłkowy możesz przygotować w następujący sposób: jabłka umyj, pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne, dodaj kurkumę, skórkę i sok z połówki cytryny. Całość zmiksuj na gładką masę i zagotuj. Musem nadziewaj gryczane naleśniki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W