Racuchy
Oceń przepis:
Przygotował:
Brygida Kosel
- Seria kulinarna:
- Teraz Brygida! (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 jaja
- 2 łyżki cukru
- 5 dag drożdży
- ½ l mleka
- ½ kg mąki
- 25 dag truskawek
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać 2 jajka, drożdże i łyżeczkę cukru. Dolać pół szklanki mleka. Odstawić na 15 minut.
Do przesianej mąki dolać zaczyn. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i swobodnie odchodzić od łyżki. Im ciasto będzie gęstsze, tym racuchy lepiej wyrosną. Gdyby było zbyt gęste można dolać mleka. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na plasterki. Można od razu dodać je do ciasta lub ładnie poukładać na smażących się racuchach. Racuchy smażyć na średnio rozgrzanej patelni, posmarowanej masłem lub olejem. Gotowe posypać cukrem pudrem. Udekorować gałązką świeżej mięty. Polać śmietaną.
Do przesianej mąki dolać zaczyn. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i swobodnie odchodzić od łyżki. Im ciasto będzie gęstsze, tym racuchy lepiej wyrosną. Gdyby było zbyt gęste można dolać mleka. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na plasterki. Można od razu dodać je do ciasta lub ładnie poukładać na smażących się racuchach. Racuchy smażyć na średnio rozgrzanej patelni, posmarowanej masłem lub olejem. Gotowe posypać cukrem pudrem. Udekorować gałązką świeżej mięty. Polać śmietaną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W