Rolmopsy ze śliwką

Rolmopsy ze śliwką
Oceń przepis:
78 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotowanie:

Śledzie moczymy przez min. 2 godziny w zimnym mleku. Odsączamy i przepłukujemy zimną wodą. Odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, żeby zmiękły. Cebulę kroimy w piórka, krótko blanszujemy. W rondelku podgrzewamy wodę, wrzucamy cebulką i gotujemy tak ok. 1 minuty. Odcedzamy na sicie. Każdy filet rozkładamy na desce, przyprawiamy pieprzem i rozmarynem, układamy na nim odsączoną śliwkę lub dwie, kładziemy kilka piórek cebuli i zwijamy dość ściśle. Na koniec łączymy wykałaczką. Jeśli mamy dość szerokie filety, najlepiej złączyć je dwiema wykałaczkami i każdy z rolmopsów przekroić na pół. Układamy je ściśle do słoiczka, wkładając jeszcze kilka śliwek i piórka cebuli, zalewamy olejem i zamykamy. Śledzie najlepiej smakują po 3-4 dniach. Przechowujemy je w lodówce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA