Rolmopsy ze śliwką
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Dania na karnawał i imprezę, Potrawy na Boże Narodzenie, Śledzie
Składniki:
- 400 g filetów ze śledzia
- mleko do namoczenia
- 2 średnie cebule
- śliwki suszone lub wędzone
- olej do zalania śledzi
- pieprz świeżo mielony
- suszony rozmaryn
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Śledzie moczymy przez min. 2 godziny w zimnym mleku. Odsączamy i przepłukujemy zimną wodą. Odsączamy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Śliwki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, żeby zmiękły. Cebulę kroimy w piórka, krótko blanszujemy. W rondelku podgrzewamy wodę, wrzucamy cebulką i gotujemy tak ok. 1 minuty. Odcedzamy na sicie. Każdy filet rozkładamy na desce, przyprawiamy pieprzem i rozmarynem, układamy na nim odsączoną śliwkę lub dwie, kładziemy kilka piórek cebuli i zwijamy dość ściśle. Na koniec łączymy wykałaczką. Jeśli mamy dość szerokie filety, najlepiej złączyć je dwiema wykałaczkami i każdy z rolmopsów przekroić na pół. Układamy je ściśle do słoiczka, wkładając jeszcze kilka śliwek i piórka cebuli, zalewamy olejem i zamykamy. Śledzie najlepiej smakują po 3-4 dniach. Przechowujemy je w lodówce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Dania na karnawał i imprezę
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W