Tatar ze śledzia na toście

Tatar ze śledzia na toście
Oceń przepis:
88 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 4 filety ze śledzia
  • 1 dojrzałe, duże awokado
  • 1 duży pomidor
  • 1 cebula czerwona
  • ½ cukinii
  • sok z ½ cytryny
  • skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka cząbru suszonego
  • sól
  • 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu (poszatkowanego)
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 czubata łyżka gęstej śmietany (np. 18%) lub jogurtu greckiego
  • 8 kromek chleba tostowego, najlepiej pełnoziarnistego, podpieczonego
  • dobrej jakości oliwa z oliwek do skropienia całości

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Śledzie moczymy w mleku min. 2 godziny, a później opłukujemy zimną wodą. Odsączamy na sicie. Kroimy w drobną kosteczkę. Awokado przekrawamy na pół, wbijamy nóż w pestkę, obracamy i wyciągamy pestkę. Obieramy połówki ze skóry (np. łyżką) i kroimy w kostkę. Dodajemy sok z cytryny, skórkę, cukier, trochę soli, śmietanę. Całość mieszamy, lekko rozgniatając awokado. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pomidora obieramy ze skórki (sparzamy wrzątkiem i hartujemy w zimnej wodzie), kroimy w kostkę. Cukinię myjemy dokładnie i kroimy razem ze skórką. Wszystkie składniki łączymy. Doprawiamy całość pieprzem, cząbrem i solą. Z tostów wykrawamy koła, układamy tatara i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy od razu lub lekko schładzamy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA