Tatar ze śledzia na toście
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Dania na karnawał i imprezę, Potrawy na Boże Narodzenie, Śledzie
Składniki:
- 4 filety ze śledzia
- 1 dojrzałe, duże awokado
- 1 duży pomidor
- 1 cebula czerwona
- ½ cukinii
- sok z ½ cytryny
- skórka z cytryny
- 1 łyżeczka cząbru suszonego
- sól
- 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu (poszatkowanego)
- ½ łyżeczki cukru
- 1 czubata łyżka gęstej śmietany (np. 18%) lub jogurtu greckiego
- 8 kromek chleba tostowego, najlepiej pełnoziarnistego, podpieczonego
- dobrej jakości oliwa z oliwek do skropienia całości
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Śledzie moczymy w mleku min. 2 godziny, a później opłukujemy zimną wodą. Odsączamy na sicie. Kroimy w drobną kosteczkę. Awokado przekrawamy na pół, wbijamy nóż w pestkę, obracamy i wyciągamy pestkę. Obieramy połówki ze skóry (np. łyżką) i kroimy w kostkę. Dodajemy sok z cytryny, skórkę, cukier, trochę soli, śmietanę. Całość mieszamy, lekko rozgniatając awokado. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Pomidora obieramy ze skórki (sparzamy wrzątkiem i hartujemy w zimnej wodzie), kroimy w kostkę. Cukinię myjemy dokładnie i kroimy razem ze skórką. Wszystkie składniki łączymy. Doprawiamy całość pieprzem, cząbrem i solą. Z tostów wykrawamy koła, układamy tatara i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy od razu lub lekko schładzamy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śledzie
Potrawy na Boże Narodzenie
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W