Zapiekanka kukurydziana ze swojską kiełbasą i smażonymi grzybami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Zapiekanki
Składniki:
- 30 dkg boczku wędzonego
- 50 dkg kiełbasy z dziczyzny
- 30 dkg szynki
- cebula
- 5 ząbków czosnku
- garść leśnych grzybów, np. podgrzybków, surowych lub suszonych
- 2 szklanki soku z ogórków kiszonych
- łyżeczka pieprzu
- szczypta szafranu
- kilka gałązek lubczyku
- 1 kg kaszy kukurydzianej
- pół kostki masła
- 80 g sera pleśniowego
Smażone grzyby:
- garść grzybów enoki
- garść grzybów shimeji
- 50 ml oliwy
- 4 ząbki czosnku
- pieprz
- sól
- odrobina soku z cytryny
- kilka gałązek świeżego lubczyku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wędliny pokrój na nieduże kawałki i przesmaż na oleju. Dodaj leśne grzyby oraz posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz grzybów suszonych, namocz je najpierw w ciepłej wodzie.
Wszystko zalej sokiem z kiszonych ogórków i gotuj przez około 5 min na małym ogniu. Dopraw pieprzem. Dodaj szafran i posiekany lubczyk.
Teraz powoli wsyp kaszkę i cały czas mieszaj. Jak powstanie gęsta masa, to dodaj 2 łyżki masła. Całość przełóż do płaskiej brytfanki. Wierzch zapiekanki posyp serem i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, aby ser się rozpuścił.
Świetnym dodatkiem będą smażone, chrupiące grzybki z lubczykiem. Grzyby wrzuć na patelnie i smaż na oliwie. Dodaj czosnek, pieprz, sok z cytryny i lubczyk. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z zapiekanką. Smacznego!
Wszystko zalej sokiem z kiszonych ogórków i gotuj przez około 5 min na małym ogniu. Dopraw pieprzem. Dodaj szafran i posiekany lubczyk.
Teraz powoli wsyp kaszkę i cały czas mieszaj. Jak powstanie gęsta masa, to dodaj 2 łyżki masła. Całość przełóż do płaskiej brytfanki. Wierzch zapiekanki posyp serem i wstaw na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, aby ser się rozpuścił.
Świetnym dodatkiem będą smażone, chrupiące grzybki z lubczykiem. Grzyby wrzuć na patelnie i smaż na oliwie. Dodaj czosnek, pieprz, sok z cytryny i lubczyk. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z zapiekanką. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zapiekanki
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W