Zapieczone ziemniaki

Zapieczone ziemniaki
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 10 (2 kg) dużych ziemniaków
  • obranych i pokrojonych w 1 - 1,5 cm plastry
  • 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 100 g tartego sera gruyere albo cheddaru
  • 1-1½ szklanki śmietany
  • 2 łyżeczki soli (więcej
  • jeśli dodajesz w płatkach)
  • zmielony czarny pieprz
  • masło do smarowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj masłem spód i brzegi płytkiej brytfanny o wymiarach 30x25 cm. Wsyp ziemniaki, czosnek, ser. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę. Wymieszaj tak, żeby rozdzielić wszystkie plastry ziemniaków i pokryć je płynem. Rozłóż równo na dnie naczynia. Piecz, aż będą miękkie i złociste na wierzchu czyli ok. 1-1¼ godz.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA