Zapieczone ziemniaki
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 10 (2 kg) dużych ziemniaków
- obranych i pokrojonych w 1 - 1,5 cm plastry
- 4 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 100 g tartego sera gruyere albo cheddaru
- 1-1½ szklanki śmietany
- 2 łyżeczki soli (więcej
- jeśli dodajesz w płatkach)
- zmielony czarny pieprz
- masło do smarowania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wysmaruj masłem spód i brzegi płytkiej brytfanny o wymiarach 30x25 cm. Wsyp ziemniaki, czosnek, ser. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej śmietanę. Wymieszaj tak, żeby rozdzielić wszystkie plastry ziemniaków i pokryć je płynem. Rozłóż równo na dnie naczynia. Piecz, aż będą miękkie i złociste na wierzchu czyli ok. 1-1¼ godz.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W