Tarta porowo-ziemniaczana

Tarta porowo-ziemniaczana
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła pokrojonego
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 250 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
  • 350 g pora(tylko białe części)
  • 250 ml śmietanki
  • 100 g bryndzy koziej
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 3 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę, masło pokrojone w kostkę, jajo, łyżeczkę soli i ½ łyżeczki cukru zmiksuj w melakserze. Ciasto wyjmij, lekko zagnieć, rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość 2 milimetrów i wyłóż nim formy do tarty. Ciasto wstaw do lodówki aby stężało, a następnie nakłuj widelcem, obciąż wysypanym na pergamin grochem i podpiecz na jasny kolor w piekarniku o temperaturze 190 st. C. Pory pokrój w drobne pół krążki i uduś na maśle z czosnkiem. Dodaj 100 ml śmietanki podduś jeszcze chwilę, odstaw, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Lekko ostudź i wkręć w to 1 żółtko. 150 ml śmietanki wymieszaj z pozostałymi żółtkami i wymieszaj na jednolitą masę z ziemniakami i bryndzą. Przypraw solą i pieprzem. Do podpieczonych foremek do tarty nałóż warstwę pora, a na to wyłóż ziemniaki z bryndzą. Piecz w temperaturze 160 stopni C przez ok. 45 minut. Tarta to danie, które można przyrządzić bardzo szybko i na rozmaite okazje np. na świąteczny obiad.

Sprzęt: malakser kitchen aid, deska, wałek do ciasta, formy do tarty 4 szt., groch, papier do pieczenia, patelnia, łopatka silikonowa, widelec, nóż 21 cm, trzepaczka rózgowa, miska 1 litr, miski małe, talerz 28 cm

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA