Słodko-kwaśna sałatka z marynowanych ziemniaków w kapuście z korzennym śledziem

Słodko-kwaśna sałatka z marynowanych ziemniaków
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania na karnawał i imprezę

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kapustę drobno posiekaj. Do rondla wlej ocet, wodę i cukier – zagotuj. Dodaj kapustę (kapusty powinno być więcej niż wody). Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry i zalej je kapustą wraz z częścią wody. Poczekaj, aż ziemniaki nabiorą koloru. Na patelni upraż cynamon, goździki, kmin rzymski, kardamon, różowy pieprz i suszoną papryczkę chili. W moździerzu utrzyj ostygnięte przyprawy, ale nie za mocno.
Namoczone wcześniej sledzie pokrój na kawałki. Zalej je olejem lnianym. Dorzuć całe laski cynamonu i utarte przyprawy. Śledzia odstaw na 3 godziny, niech się marynuje. Serwuj go z ziemniakami i kapustą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA