Słodko-kwaśna sałatka z marynowanych ziemniaków w kapuście z korzennym śledziem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- 5 ziemniaków średniej wielkośći
- ¼ główki czerwonej kapusty
- 4 łyżki octu spirytusowego
- 2 czubate łyżki cukru
- 2 cebule
- pieprz młotkowany
- sól morska
- 6 płatów śledzia wiejskiego
- olej lniany
- 2 laski cynamonu
- kilka goździków
- 3 łyżeczki kminu rzymskiego
- 2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka różowego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej papryczki chili
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę drobno posiekaj. Do rondla wlej ocet, wodę i cukier – zagotuj. Dodaj kapustę (kapusty powinno być więcej niż wody). Ugotowane ziemniaki pokrój w plastry i zalej je kapustą wraz z częścią wody. Poczekaj, aż ziemniaki nabiorą koloru. Na patelni upraż cynamon, goździki, kmin rzymski, kardamon, różowy pieprz i suszoną papryczkę chili. W moździerzu utrzyj ostygnięte przyprawy, ale nie za mocno.
Namoczone wcześniej sledzie pokrój na kawałki. Zalej je olejem lnianym. Dorzuć całe laski cynamonu i utarte przyprawy. Śledzia odstaw na 3 godziny, niech się marynuje. Serwuj go z ziemniakami i kapustą.
Namoczone wcześniej sledzie pokrój na kawałki. Zalej je olejem lnianym. Dorzuć całe laski cynamonu i utarte przyprawy. Śledzia odstaw na 3 godziny, niech się marynuje. Serwuj go z ziemniakami i kapustą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W