Wątróbka z wiśniami i marchewkowo-ziemniaczanymi rosti

Wątróbka z wiśniami i marchewkowo-ziemniaczanymi rosti
Oceń przepis:
38 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Podroby

Składniki:

  • 400 g wątróbki drobiowej
  • 3-4 łyżki masła
  • 1 cebula czerwona
  • 250 g wiśni
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka marynowanego pieprzu
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1 gwiazdka anyżu
  • mąka pszenna
Rosti:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od usmażenia rosti. Ziemniaki i marchewkę kroimy w bardzo cienką zapałkę lub ścieramy na tarce.
Odciskamy ew. nadmiar wody z ziemniaków. Mieszamy drobno poszatkowany szczypiorek, listki tymianku, marchew i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy na nią olej, dorzucamy łyżeczkę masła i układamy małe porcje placków ziemniaczanych. Smażymy na złoto i chrupiąco. Nasmażone placki przechowujemy w nagrzanym piekarniku, żeby nie wystygły. (Można je przełożyć papierem do pieczenia, pozostaną chrupiące).
Wątróbki oczyszczamy z błonek, kroimy na pół jeśli są duże, panierujemy w mące.
Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną na półplasterki lub w piórka. Przesmażamy krótko i dodajemy wątróbkę.
Jednocześnie na drugiej patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy wydrylowane wiśnie razem z sokiem, dodajemy świeży imbir, anyż i gałązki tymianku. Doprawiamy pokrojonym drobniej pieprzem marynowanym.
W trakcie smażenia wątróbki obracamy ją kilkakrotnie, zalewamy sosem wiśniowym i krótko razem podgrzewamy.
Podajemy wątróbkę z placuszkami rosti.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA