Wątróbka z wiśniami i marchewkowo-ziemniaczanymi rosti
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Podroby
Składniki:
- 400 g wątróbki drobiowej
- 3-4 łyżki masła
- 1 cebula czerwona
- 250 g wiśni
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka marynowanego pieprzu
- sól
- pieprz
- tymianek
- 1 gwiazdka anyżu
- mąka pszenna
Rosti:
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 łyżki szczypiorku
- opcjonalnie: 1 jajo
- tymianek świeży
- sól
- pieprz
- olej
- 2-3 łyżki masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od usmażenia rosti. Ziemniaki i marchewkę kroimy w bardzo cienką zapałkę lub ścieramy na tarce.
Odciskamy ew. nadmiar wody z ziemniaków. Mieszamy drobno poszatkowany szczypiorek, listki tymianku, marchew i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy na nią olej, dorzucamy łyżeczkę masła i układamy małe porcje placków ziemniaczanych. Smażymy na złoto i chrupiąco. Nasmażone placki przechowujemy w nagrzanym piekarniku, żeby nie wystygły. (Można je przełożyć papierem do pieczenia, pozostaną chrupiące).
Wątróbki oczyszczamy z błonek, kroimy na pół jeśli są duże, panierujemy w mące.
Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną na półplasterki lub w piórka. Przesmażamy krótko i dodajemy wątróbkę.
Jednocześnie na drugiej patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy wydrylowane wiśnie razem z sokiem, dodajemy świeży imbir, anyż i gałązki tymianku. Doprawiamy pokrojonym drobniej pieprzem marynowanym.
W trakcie smażenia wątróbki obracamy ją kilkakrotnie, zalewamy sosem wiśniowym i krótko razem podgrzewamy.
Podajemy wątróbkę z placuszkami rosti.
Odciskamy ew. nadmiar wody z ziemniaków. Mieszamy drobno poszatkowany szczypiorek, listki tymianku, marchew i ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Rozgrzewamy mocno patelnię, wlewamy na nią olej, dorzucamy łyżeczkę masła i układamy małe porcje placków ziemniaczanych. Smażymy na złoto i chrupiąco. Nasmażone placki przechowujemy w nagrzanym piekarniku, żeby nie wystygły. (Można je przełożyć papierem do pieczenia, pozostaną chrupiące).
Wątróbki oczyszczamy z błonek, kroimy na pół jeśli są duże, panierujemy w mące.
Rozgrzewamy 2 łyżki masła na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną na półplasterki lub w piórka. Przesmażamy krótko i dodajemy wątróbkę.
Jednocześnie na drugiej patelni rozpuszczamy cukier, dodajemy wydrylowane wiśnie razem z sokiem, dodajemy świeży imbir, anyż i gałązki tymianku. Doprawiamy pokrojonym drobniej pieprzem marynowanym.
W trakcie smażenia wątróbki obracamy ją kilkakrotnie, zalewamy sosem wiśniowym i krótko razem podgrzewamy.
Podajemy wątróbkę z placuszkami rosti.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Podroby
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W