Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem pitnym

Wątróbka cielęca z suszonymi gruszkami i miodem
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Adam Chrząstowski

Seria kulinarna:
Adam po pracy 2 (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 750g wątróbki cielęcej
  • 100g suszonych gruszek
  • 1 szklanka miodu pitnego czwórniaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • mąka
  • 450 g ziemniaków obranych
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 szklanki śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wątróbkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Przeciśnij przez praskę. Dodaj masło, śmietanę i gałkę muszkatołową, wymieszaj. Oprósz mąką plastry wątróbki i obsmaż je na rozgrzanym oleju. Zdejmij wątróbkę z patelni i obsmaż na niej pokrojoną w cienkie krążki cebulę. Dodaj suszone gruszki i zalej wszystko miodem pitnym. Gotuj na ostrym ogniu i pod koniec odparowywania dodaj do sosu plastry wątróbki. Podaj wątróbkę na ziemniakach puree polaną sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA