Maślankowa panna cotta z jeżynami

Maślankowa panna cotta z jeżynami
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.40

Przygotował:

Andrzej Polan

Seria kulinarna:
Polska ze smakiem (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 2 szkl. maślanki
  • 1 szkl. śmietany 36%
  • 20 g żelatyny
  • 60 g cukru
  • skórka z 1 cytryny
  • laska wanilii
  • szklanka świeżych jeżyn
  • cukier puder
  • olej Kujawski z bazylią i cytryną

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Żelatynę namocz w maślance (1/2 szkl.). Pozostałą maślankę połącz ze śmietaną, cukrem, skórką z cytryny i ziarenkami wanilii, podgrzej, ale nie gotuj. Do podgrzanej maślanki i śmietany dodaj namoczoną żelatynę, wszystko dokładnie wymieszaj i wylej do naczyń, wstaw do lodówki.
Jeżyny połącz z cukrem, delikatnie rozgnieć i dodaj kilka kropel oleju Kujawskiego z bazylią i cytryną. Jeżyny podawaj z panna cottą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA