Zupa pieczarkowa z pulpecikami wieprzowymi

Zupa pieczarkowa z pulpecikami wieprzowymi
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 400 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki)
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ pęczka koperku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • 600 g pieczarek
  • 1 łyżka pudru z suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 2 ziemniaki
  • ok. 2 l lekkiego bulionu
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 50 ml śmietany 18%
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zmieloną wieprzowinę przekładamy do miski, dobrze doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowany koperek i jajo. Dokładnie wyrabiamy masę.

W garnku zagotowujemy bulion i do wrzącego wkładamy porcje mięsa uformowane w małe pulpeciki, nieco większe niż orzech włoski. Dodajemy do garnka ziemniaki pokrojone w dużą kostkę.

W tym czasie na dużej patelni obok rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim pieczarki pokrojone w półplasterki i cebulkę pokrojoną w kostkę. Podsypujemy całość pudrem z grzybów i podsmażamy, aż zmiękną.

Przesmażone pieczarki przekładamy do garnka z bulionem i pulpecikami. Gotujemy razem przez chwilę. W miseczce łączymy obie śmietany, hartujemy je i przelewamy do zupy, doprawiamy całość w razie potrzeby solą i pieprzem i serwujemy posypane listkami pietruszki.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA