Zupa pieczarkowa z pulpecikami wieprzowymi
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia polska 2 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 400 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki)
- 1 ząbek czosnku
- ½ pęczka koperku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- 600 g pieczarek
- 1 łyżka pudru z suszonych grzybów
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 ziemniaki
- ok. 2 l lekkiego bulionu
- 100 ml śmietanki 30 %
- 50 ml śmietany 18%
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zmieloną wieprzowinę przekładamy do miski, dobrze doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowany koperek i jajo. Dokładnie wyrabiamy masę.
W garnku zagotowujemy bulion i do wrzącego wkładamy porcje mięsa uformowane w małe pulpeciki, nieco większe niż orzech włoski. Dodajemy do garnka ziemniaki pokrojone w dużą kostkę.
W tym czasie na dużej patelni obok rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim pieczarki pokrojone w półplasterki i cebulkę pokrojoną w kostkę. Podsypujemy całość pudrem z grzybów i podsmażamy, aż zmiękną.
Przesmażone pieczarki przekładamy do garnka z bulionem i pulpecikami. Gotujemy razem przez chwilę. W miseczce łączymy obie śmietany, hartujemy je i przelewamy do zupy, doprawiamy całość w razie potrzeby solą i pieprzem i serwujemy posypane listkami pietruszki.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź