Barszcz wigilijny z uszkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 3 (odc. 16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie, Barszcz
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 litry lekkiego wywaru z warzyw
- 5 buraków
- 5 suszonych grzybów
- 1 cebula
- 3 goździki
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 szklanki kwasu na barszcz
- listek laurowy
- 5 ziaren jałowca
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sok i skórka z 1 cytryny
- 6 ziarenek pieprzu
- pieprz świeżo mielony
- sól
- cukier
- majeranek
Uszka:
- 2 szklanki mąki
- sól
- wrzątek
Farsz:
- 40 g suszonych grzybów
- 1 cebula
- jajko
- 2 łyżki natki z pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Grzyby moczymy przez noc i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy, drobno siekamy i odkładamy na bok. Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy dalej. Dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego farszu dodajemy jajo i łączymy bardzo dokładnie. Mąkę wyrabiamy z solą i dolewamy wrzątek. Jak ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni, odstawiamy je na 15-20 minut przykryte ściereczką. Wałkujemy na bardzo cienki placek, wykrawamy kwadraty o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy na początku rogi po przekątnej, później boki na koniec zawijamy na palcu i sklejamy rogi trójkąta. Gotujemy w osolonym wrzątku, partiami ok. 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch. Studzimy na płasko i lekko skrapiamy olejemy. Podajemy do barszczu.
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania barszczu. Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 1 godzinę. Następnie myjemy je i gotujemy 20 minut.
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Zalewamy je wywarem i gotujemy ok. 1 godziny.
Do buraków dodajemy cebulę z nabitymi goździkami, resztę przypraw i skórkę z cytryny.
Ząbki czosnku kroimy w grube plastry, grzyby kroimy w paski. Wraz z odcedzoną wodą spod grzybów dodajemy wszystko do zupy. Całość doprawiamy majerankiem. Gotujemy ok. 15 minut.
Ściągamy z gazu, dolewamy kwas i znów lekko podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania bo inaczej barszcz straci kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Robimy uszka. Grzyby moczymy przez noc i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy, drobno siekamy i odkładamy na bok.
Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy dalej. Dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego farszu dodajemy jajo i łączymy bardzo dokładnie.
Mąkę wyrabiamy z solą i dolewamy wrzątek. Jak ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni, odstawiamy je na 15-20 minut przykryte ściereczką.
Wałkujemy na bardzo cienki placek, wykrawamy kwadraty o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy na początku rogi po przekątnej, później boki na koniec zawijamy na palcu i sklejamy rogi trójkąta. Gotujemy w osolonym wrzątku, partiami ok. 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Studzimy na płasko i lekko skrapiamy olejemy. Podajemy do barszczu.
Buraki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Zalewamy je wywarem i gotujemy ok. 1 godziny.
Do buraków dodajemy cebulę z nabitymi goździkami, resztę przypraw i skórkę z cytryny.
Ząbki czosnku kroimy w grube plastry, grzyby kroimy w paski. Wraz z odcedzoną wodą spod grzybów dodajemy wszystko do zupy. Całość doprawiamy majerankiem. Gotujemy ok. 15 minut.
Ściągamy z gazu, dolewamy kwas i znów lekko podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania bo inaczej barszcz straci kolor. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Robimy uszka. Grzyby moczymy przez noc i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy, drobno siekamy i odkładamy na bok.
Cebulę drobno szatkujemy i przesmażamy na maśle. Dodajemy grzyby i smażymy dalej. Dosypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i studzimy. Do zimnego farszu dodajemy jajo i łączymy bardzo dokładnie.
Mąkę wyrabiamy z solą i dolewamy wrzątek. Jak ciasto będzie gładkie i nie będzie kleiło się do dłoni, odstawiamy je na 15-20 minut przykryte ściereczką.
Wałkujemy na bardzo cienki placek, wykrawamy kwadraty o wymiarach 1,5 x 1,5 cm. Na każdy kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy na początku rogi po przekątnej, później boki na koniec zawijamy na palcu i sklejamy rogi trójkąta. Gotujemy w osolonym wrzątku, partiami ok. 1,5 minuty od wypłynięcia na wierzch.
Studzimy na płasko i lekko skrapiamy olejemy. Podajemy do barszczu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Barszcz
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W