Sałatka som tam z kalarepy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 limonka
- 1 średni pomidor, twardy
- ½ ząbka czosnku
- ½–1 papryczka chili, pozbawiona pestek
- 1–2 łyżeczki soku z limonki
- ½ –1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 kalarepa (250 g)
- 4 łyżki orzeszków ziemnych, uprażonych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do przygotowania w domu potrzebny będzie zwyczajny mały moździerz oraz duża miska. Na początek dobrze jest naszykować wszystkie składniki, a w czajniku zagotować gorącą wodę. Następnie w moździerzu połączyć cukier trzcinowy z gorącą wodą i odstawić.
Limonkę przekroić na pół w poprzek. Z jednej połówki wycisnąć sok do kubeczka, pozostałą część wraz ze skórką pokroić wzdłuż na ćwiartki. Czosnek obrać, chili przekroić na pół, a pomidora pokroić na ósemki. Kalarepę pokroić na cienkie paski obieraczką julienne lub za pomocą ostrego noża i przełożyć do dużej miski.
Kiedy składniki są już gotowe, można zabrać się do ubijania. Do moździerza z cukrem dodać czosnek oraz chili i wszystko przez 1 minutę rozbijać, aż czosnek zmieni się w pastę. Następnie dodać odłożone kawałki limonki i rozbijać przez 15 sekund, aby puściły sok, a na koniec dodać kawałki pomidora i uderzyć kilka razy, aby lekko puścił sok.
Mieszankę z moździerza przełożyć do kalarepy i całość kilka razy uderzyć tłuczkiem, po czym dodać orzeszki i porządnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na talerz lub do miseczek.
Limonkę przekroić na pół w poprzek. Z jednej połówki wycisnąć sok do kubeczka, pozostałą część wraz ze skórką pokroić wzdłuż na ćwiartki. Czosnek obrać, chili przekroić na pół, a pomidora pokroić na ósemki. Kalarepę pokroić na cienkie paski obieraczką julienne lub za pomocą ostrego noża i przełożyć do dużej miski.
Kiedy składniki są już gotowe, można zabrać się do ubijania. Do moździerza z cukrem dodać czosnek oraz chili i wszystko przez 1 minutę rozbijać, aż czosnek zmieni się w pastę. Następnie dodać odłożone kawałki limonki i rozbijać przez 15 sekund, aby puściły sok, a na koniec dodać kawałki pomidora i uderzyć kilka razy, aby lekko puścił sok.
Mieszankę z moździerza przełożyć do kalarepy i całość kilka razy uderzyć tłuczkiem, po czym dodać orzeszki i porządnie wymieszać. Sałatkę przełożyć na talerz lub do miseczek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W